ANALIZA EVOLUTIEI ECONOMICE DE LA GUVERN SI M.A.I., 24 IUNIE, 2020 ; MASURI PRIVIND INUNDATIILE GRAVE, EXTINSE SI ABUNDENTE

Prim ministrul Guvernului Liberal, Ludovic Orban, a convocat ministrii Cabinetului pentru o analiza a evolutiei economice, iar ca urgenta, la sediul M.A.I., specialisti si decidenti pentru evaluarea la zi a dezastrelor si pagubelor provocate de inundatiile grave extinse si abundente, apreciate cele mai mari din ultimii 60 de ani.

Au fost prezenti si ministrul M.A.I., Marcel Vela, si subsecretarul de stat, dr. Raed Arafat.

Premierul a mentionat la declaratia de presa si la raspunsuri catre jurnalisti despre ,,Analiza inundatiei, situatia pe moment si imediat umanitar…Cele mai mari riscuri sunt pe Prut unde risca sa intre viitura (…) in amonte de la barajul Stanca-Costesti care poate lua cantitatea de apa.”

De asemenea, s-a referit la salvarea a 252 de persoane si la ,,riscuri si in alte zone greu de anticipat din cauza precipitatiilor”si a fenomenelor locale.

A afirmat ca prefecturile actioneaza prin comisiile de evaluare a pagubelor inundatiilor si alocarea fondurilor pentru reparatii si despagubiri.

Precizam ca in judetul nostru, comisia condusa de Prefectul Judetului Dambovita, Aurelian Popa, a actionat destul de bine in perioada anterioara, de seceta, pentru despagubiri in 12 localitati si va actiona si pentru pagubele produse de inundatii si vijelii si acordarea despagubirilor pentru producatorii si cetatenii afectati.

La nivel national exista la Bugetul Guvernului,  Fondul pentru Calamitati, care va aloca sume de bani in primul rand in cele 160 de localitati din 29 de judete foarte afectate.

Presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, a mentionat ca, din pacate, au fost si piereri de vieti omenesti in inundatii, si a precizat ca trebuie luate masuri structurale pentru canalizari si baraje rezistente si efectuarea de impaduriri pe versantii acestor zone.

Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata