Asigurare de sănătate în Uniunea Europeană: privată sau de la CJAS?

Tot mai mulţi ieşeni au această dilemă la începutul sezonului cald, atunci când se pregătesc de vacanţe în afara ţării. Prima este contra cost, a doua este gratis. Fiecare are însă avantajele şi dezavantajele ei. Care sunt acestea?

Un număr tot mai mare de ieşeni aleg în fiecare an fie Casa Judeţeană de Asigurări de Să­nătate (CJAS), fie companiile private de profil pentru a beneficia de asigurare atunci când pleacă în vacanţă în străinătate, într-o ţară a Uniunii Europene. Conform reprezentaţilor CJAS Iaşi, anul trecut, nu mai puţin de 7.114 persoane cu domiciliul în judeţ au beneficiat de carduri europene, dar şi 713 de certificate provizorii.  Cel mai mare flux de cereri şi eliberări a asigurărilor de vacanţă a fost înregistrat în lunile anterioare verii, în perioada aprilie – august, când CJAS Iaşi a eliberat, din total, 4.511 carduri europene şi 164 de certificate provizorii (aproape 65%). Acest card este gratis, dar presupune cerere, eventual stat la rând, timp, lucruri cu care nu te confrunţi la un ghişeu al asiguratorului, unde obţii asigurarea pe loc, în câteva minute, dar contra cost.

Avantaje şi dezavantaje

Ce alte avantaje şi dezavantaje sunt? „În spaţiul comunităţii eu­ropene, pe baza cardului sunt decontate doar urgenţele medico-chirurgicale. Se decontează doar veniturile devenite necesare, nu şi pentru tratament planificat pe teritoriul altei ţări“, a declarat Monalisa Artene, purtător de cuvânt  al CJAS Iaşi. Cardul european este documentul care oferă titularului posibilitatea de a beneficia de servicii me­dicale de urgenţă pe parcursul şederii temporare într-un stat membru al Uniunii Europene / Spaţiului Economic European / Confederaţiei Elveţiene.

Documentul este eliberat la cerere de Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, pentru o perioadă de maxim un an, în baza câtorva documente. „În funcţie de categoria de asigurat documentele necesare pentru eliberare, pe lângă cererea tip şi copia cărţii de identitate, sunt: adeverinţa de salariat, în cazul salariatului, declaraţia pe propria răspundere că nu realizează alt venit, în ca­zul pensionarilor“, a mai adăugat Monalisa Artene. Din 1 ianuarie 2008, cardul european se eliberează gratuit, în şapte zile lucrătoare, venind direct la domiciliul solicitantului. Acesta poate să ceară însă, după caz, grăbirea eliberării şi ridicarea personală, de la „Casă“. Pe lângă cardul european, CJAS eliberează şi certificate provizorii de înlocuire a cardului european, în cazul în care persoana asigurată se află deja într-o altă ţară, are nevoie să beneficieze de tratament, şi nu a solicitat cardul la plecare, i-a fost furat, pierdut, sau nu este recunoscut de către furnizorul de servicii din ţara gazdă. Potrivit reprezentanţilor CJAS Iaşi, certificatul este eliberat de la data internării până la cea a externării, urmând ca decontarea să se facă între state. De la începutul anului 2018 până în prezent, 2.852 de ieşeni au intrat în posesia cardurilor europene şi 34 au solicitat şi primit certificate provizorii.

Cât te costă la privat

Sunt însă şi ieşeni care, unii din comoditate alţii din alte motive, preferă să nu-şi procure card de la CJAS, deşi este gratuit, alegând să plătească o asigurare privată. Faţă de cardul european, asigurarea privată poate fi făcută şi pentru ţările din afara UE, iar în caz de deces, este asigurată repatrierea asiguratului. În schimb, preţul asigurării private diferă în funcţie de serviciile incluse, fiind astfel limitată şi utilitatea acesteia. Preţurile variază, pentru un sejur de 5-10 zile, de la 30 la 100 de lei, în limitele unei sume de 50.000 de euro ca despăgubire, de exemplu, aceasta putând diferi de la un asigurator la altul şi de la o asigurare la alta, funcţie şi de alegerea clientului. Cele mai multe firme oferă în costuri şi repatrierea corpului în caz de deces, operaţiune foarte costisitoare, şi care nu este inclusă, de exemplu, în despăgubirile cuprinse în cele ce decurg din cardul CJAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

32.026 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>