Astenia de toamnă. Ce este și cum o putem trata

Astenia apare odată cu scăderea temperaturii, cu sosirea ploilor și cu reducerea orelor de lumină solară. Pe măsură ce zilele devin tot mai răcoroase și mai scurte, unele persoane pot simți o stare de tristețe acompaniată de slăbiciune, probleme de concentrare, pierderea apetitului sau insomnii, potrivit webmd.com.

Cauzele care provoacă astenia de toamnă

În prezent, nu se știe cu exactitate care sunt cauzele pentru care apare astenia de toamnă (SAD) și de ce doar unele persoane sunt afectate.

Experții medicali cred că astenia de toamnă poate fi legată de anumite schimbări hormonale, pe când alții sunt de părere că astenia apare din cauza micșorării zilelelor.

Unii specialiștii medicali consideră că din cauza lipsei de lumină din timpul toamnei și al iernii, creierul nu mai poate produce serotonină, o substanță chimică care reglează starea de spirit.

Orice persoană poate dezvolta astenie, dar aceasta apare mai des în rândul persoanelor tinere, în special la femei.

Diagnosticul asteniei de toamnă

Pentru a stabili diagnosticul de astenie de toamnă, psihologul sau medicul psihiatru trebuie să constate că pacientul a prezentat simptome trei anotimpuri la rând, dar și că starea persoanei a înregistrat o îmbunătățire pe timpul primăverii și al verii, potrivit reginamaria.ro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata