AZI, 29 IUNIE, SARBATOAREA CRESTINA A SFINTILOR APOSTOLI PETRU SI PAVEL

     Sfantul Apostol Petru este originar din orasul Betsaida, Siria, de pe malul Lacului Ghenizaret, in prezent orasul El Aradsch, iar la nastere se numea Simon, fiind fratele Apostolului Andrei, ocrotitorul Romaniei.

     Pentru ca la inceput era impotriva crestinilor i s-a aratat Isus Hristos intr-o lumina orbitoare, pe Calea Damascului, care l-a mustrat, si asa a ajuns sa se boteze chiar de episcopul Anania, al Damascului.

El lucra pamantul, crestea vite si pescuia, si se purta imbracat in straie taranesti. A marturisit in numele apostolilor dumnezeirea lui Isus Hristos, dar s-a lepadat de El cand a fost rastignit pe cruce, cu capul in jos cum a cerut, pentru a se deosebi de rastignirea lui Isus. A fost rastignit in anul 67, pentru credinta sa crestina, langa circul imparatului roman Caligula, in afara zidurilor Romei.

Sfantul Petru guverneaza ploaia si caldura si da grindina ca pedeapsa, cand oamenii se indeparteaza de Isus Hristos.

Aceasta sarbatoare se mai numeste in traditia populara Sanpetru de vara, pe 29 iunie fiind ziua onomastica a peste 500 000 de persoane cu nume derivate : Petrica, Petrisor, Petronel(a), Petruta, Petra, Petrita, Paul(a), Paulina, Paulica, Pavelina etc.

Sfantul Apostol Petru are cheile de la Poarta Imparatiei Raiului si a incaperilor sale, fiind mana dreapta a lui Dumnezeu. In traditia populara Sfintii Apostoli Petru si Pavel stau in Luna, unul la dreapta, altul la stanga.

Sfantul Apostol Pavel a facut in viata sa trei mari calatorii si a scris 14 epistole in urma acestora, care se afla in Sfanta Scriptura.

Sfantul Apostol Pavel pentru credinta sa crestina a fost omorat in anul 67, ca si Sfantul Apostol Petru, din ordinul imparatului roman Nero, cel care a inebunit si a dat foc Romei, capitala imperiului.

De sarbatorirea Sintilor Apostoli Petru si Pavel se impart la biserica pentru cei morti, vase cu pomana si vin, de asemenea, colaci, coliva, mere, zarzare, faguri de miere, care vor fi impartite si celor saraci.

     Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata