Câtă energie consumă într-un an aparatele lăsate în stand-by

Dacă ai impresia că un aparat electronic sau electrocasnic nu consumă curent atunci când este în stand-by, te înșeli. Asta poate explica și facturile mari de la curent pe care le plătești.

Toate dispozitivele smart sunt atât de deștepte încât consumă curent chiar și atunci când nu sunt folosite. Mai mult, un studiu arată că aparatele care sunt conectate la internet umflă substanțial facturile, chiar dacă stau degeaba.

Un aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona, ceea ce s-ar putea traduce printr-o 180 de lei plătiți anual, în plus, la curent.

În acest sens, cea mai bună soluție pentru a evita un consum inutil de energie, ar fi să scoți din priză toate electrocasnicele și electronicele de la TV, PC, congelator, consolă de joc, pe care nu le folosești. Astfel acestea nu vor mai consuma energie electrică iar portofelul tău îți va mulțumi.

De exemplu, un televizor care stă tot timpul în priză consumă anual 48 kw. Așa că pleci dimineaţa de acasă şi te întorci seara târziu, este recomandat să scoţi din priză televizorul. La fel trebuie să procedezi şi când pleci, pentru mai multe zile, în vacanţă.

Însă cel mai mare consumator din casa ta care umflă factura chiar și atunci când nu este folosit este boilerul de la bucătărie. Acesta înregistrează un consum de 142 kw/an și de aceea ar fi indicat să-l scoți din priză atunci când nu speli vasele.

Cât consumă alte aparate atunci când se află în stand-by

Potrivit calculelor efectuate de specialiști, un sistem Wi-Fi consumă în jur de 30 kw/an. Pentru a evita acest lucru închide sistemul atunci când pleci de acasă.

Iar dacă obișnuiești să-ți lași laptopul în stand-by probabil nu vei mai face asta după ce vei citi că acesta utilizează 43 kw/an dacă nu este scos din priză. Așa că dacă nu îl folosești poate ar fi mai bine să-l stingi.

De asemenea, un cuptor cu microunde, pe care îl folosești maxim o dată pe parcursul unei zile consumă în jur de 13 kw/an, doar prin faptul că este alimentat cu energie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata