Ce este si de ce apare diabetul gestational?

In primul rand diabetul gestational este acel tip de diabet care se dezvolta in timpul sarcinii. Ca si in alte tipuri de diabet, diabetul gestational afecteaza modul in care celulele utilizeaza glucoza din sange. Acesta determina cresterea glicemiei, care poate afecta sarcina si implicit sanatatea bebelusului.

El poate sa apara in orice stadiu al sarcinii, dar este mai frecvent in a doua jumatate a perioadei, adica trimestrul doi si trei. Totusi, specialistii afirma cu mai multa certitudine ca se dezvolta de obicei in ultima jumatate de sarcina, uneori devreme in saptamana 20, dar de obicei ceva mai tarziu.

Aceasta se intampla in momentul in care organismul mamei nu poate produce suficient insulina (un hormon care ajuta la controlul nivelurilor de zahar din sange, pentru a satisface nevoile suplimentare din timpul sarcinii).

Majoritatea femeilor insarcinate nu prezinta simptome vizibile

Dar cu toate acestea, nu putem omite faptul ca cele mai frecvente simptome in diabetul gestational sunt:

  • senzatia de sete
  • urinari frecvente
  • senzatie de foame, mai ales cu pofta excesiva de dulce
  • vedere cu probleme

Care sunt factorii de risc pentru acest tip de diabet?

De-a lungul timpului s-a ajuns la concluzia ca orice femeie poate dezvolta acest tip de diabet,insa unele prezinta o predispozitie mult mai mare, dupa cum urmeaza:

Aspectele ereditare. Acestea nu trebuie omise nici in aceasta situatie. Riscul de a dezvolta acest tip de diabet este cu mult mai ridicat daca o persoana din familie (parinte sau frate) are deja un diabet de tip 2.

Fumatoarele, femeile supraponderale, precum si cele care au suferit o serie de avorturi spontane prezinta acest risc.

Sarcini anterioare cu greutate la nastere mai mare de 4 kilograme. Femeile care au nascut un copil cu greutate mare sau care au avut nevoie de insulina in cursul unei sarcini anterioare au risc mai mare de a dezvolta diabet gestational.

Ce ai de facut din punct de vedere alimentar?

Cele mai multe femei cu diabet gestational nu trebuie sa ia insulina, dar o dieta  sanatoasa este recomandata si are in compozitie urmatoarele produse:

  • cereale integrale
  • carne slaba, peste
  • legume si grasime vegetale

Sunt nerecomandate:

  • grasimi animale (inclusiv produsele lactate grase)
  • carbohidratii simpli (zahar, dulciuri, miere, fructe procesate)

Diabetul gestational are nevoie de un program fix de mese, respectat cu regularitate. Intervalul dintre mese nu ar trebui să fie mai mare de 3-4 ore, asadar este important sa asculti sfaturile specialistului tau si sa te documentezi riguros pentru a compune corect meniul pentru fiecare masa, pe toata perioada sarcinii.

Mai mult decat atat, nu uita ca ai nevoie de liniste, odihna corespunzatoare si daca  respecti un regim dietetic adecvat pentru situatia in care te afli, acesta va permite sa tii boala in afara limitelor de risc.

Atentie! De obicei, diabetul gestational dispare dupa nastere, dar este posibil sa reapara la o sarcina viitoare. Se recomanda efectuarea unui nou test de tolerant la glucoza dupa 6 saptamani de la nastere, iar daca valorile glicemiei nu au scazut, exista riscul ca mama sa dezvolte diabet de tip II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

32,383 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>