Ce reacții adverse pot apărea după vaccinarea cu Johnson & Johnson. Prospectul oficial

Reprezentanții Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti Covid-19 au prezentat, miercuri, prospectul vaccinului dezvoltat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre farmaciile companiei Johnson & Johnson.

Prima tranşă de doze de vaccin anti-COVID de la Johnson & Johnson ar putea să ajungă în România în a doua parte a lunii aprilie, însă acea cantitate nu va fi una consistentă.

Potrivit autorităților, vaccinul Johnson & Johnson se poate administra într-o singură doză, iar eficacitatea sa este de 67 %.

Date comparative:

-► Vaccinul Pfizer: eficacitate 95 %, regim de administrare 2 doze în 21 zile

-► Vaccinul Moderna: eficacitate 94,1 %, regim de administrare 2 doze în 28 zile

-► Vaccinul AstraZeneca: eficacitate 60 %, regim de administrare 2 doze în 56 de zile

-► Vaccinul Johnson & Johnson: eficacitate 67 %, o singură doză

 

Prospectul vaccinului Johnson & Johnson

 

Vaccinul Johnson & Johnson este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea bolii COVID-19, cauzată de virusul SARS-CoV-2, la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste.

Siguranța și eficacitatea COVID-19 Vaccine Janssen nu au fost stabilite la copii și adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani), deoarece nu sunt date disponibile.

Convorm sursei citate, nu este necesară ajustarea dozelor la persoanele cu vârsta ≥65 de ani.

COVID-19 Johnson & Johnson se administrează doar prin injecție intramusculară, de preferat în mușchiul deltoid, în partea superioară a brațului. Specialiștii recomandă a nu se injecta vaccinul intravascular, intravenos, subcutanat sau intradermic.

Au fost raportate evenimente de anafilaxie, astfel că ”trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical și o supraveghere adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului”. Se recomadă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

Reacții adverse, vaccinul Johnson & Johnson

 

Siguranța vaccinului Johnson & Johnson a fost evaluată într-un studiu de fază 3, care este în curs de desfășurare. Serul a fost administrat la un număr total de 21895 de adulți, cu vârsta de cel puțin 18 ani.

În studiu, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%).

Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanți.

Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă (1–2 zile).

Reactogenitatea a fost în general mai ușoară și a fost raportată mai rar la adulții mai în vârstă (763 adulţi ≥65 ani).

Reacții asociate cu anxietatea

În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul. Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin.

Boală concomitentă

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută. Prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

Trombocitopenie și tulburări de coagulare

În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze.

Persoane imunocompromise

Eficacitatea, siguranţa și imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate la persoane imunocompromise, inclusiv cele cărora li se administrează un tratament imunosupresor. Eficacitatea COVID-19 Vaccine Janssen poate fi diminuată la persoanele imunocompromise.

Durata protecției

Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.

Protecția începe la aproximativ 14 zile după vaccinare. La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu COVID-19 Johnson & Johnson să nu ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate.

Prospectul complet al vaccinului Johnson & Johnson poate fi citit integral AICI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata