Ceașca de sănătate: Fructele de pădure au întrebuințări medicale deosebit de utile

Aromatele fructe de pădure sunt apreciate în nutriție pentru aportul lor de vitamina C, de minerale, de fibre solubile, dar și de pectină. Prin intermediul vitaminei C, mineralele prezente în aceste fructe se absorb mult mai bine. O bună parte dintre fructele de pădure : afinele, murele, merișoarele, agrișele, zmeura, căpșunile, dar și mai puțin cunoscutele coacăze negre cresc și în pădurile multor țări din lume.

În timpul verii, aceste fructe delicioase, cu o vechime impresionantă, sunt un remediu valoros pentru pelerinii care se confruntă cu efectele scorbutului  (deficitul de vitamina C). În timpul anului, mai ales merișoarele și coacăzele negre, datorită volumului semnificativ de aciditate din compoziție își păstrează o cantitate importantă de vitamina C și atunci când le depozităm în congelator sau le conservăm.

Din  amestecul  aromat de fructe de pădure fac parte numeroase ingrediente: frunze și fructe uscate de coacăz negru, de zmeur, de măr și de mure.

Infuzia din frunze de mur

Frunzele murului sunt foarte astringente. Tăiate și folosite la preparatea infuziilor, frunzele de mur sunt un remediu eficient împotriva diareii și două căni de ceai pe zi sunt suficiente în acest scop. De asemenea, aceste ceaiuri sunt o excelentă apă de gură, recomandată de fitoterapeuții europeni, în tratarea durerilor de gât și a  problemelor la gingii.

Ceaiul de afine

Despre ceaiul de afine specialiștii susțin că este benefic în caz de intoxicații alimentare și diaree. Totodată, acest ceai tratează cu succes cistita și alte infecții urinare.

Ceaiul de zmeură

Medicina tradițională recomandă preparatele din zmeură pentru sistemul imunitar și pentru prevenirea cancerului. Infuziile preparate din frunzele și fructele uscate de zmeură au efect benefic asupra întregului tract digestiv, combat oboseala, simptomele febrile, problemele stomacului și afecțiunile cavității bucale.

Ceaiul de merișoare

Infuzia de merișoare împiedică acumularea de bacterii  în țesuturi unde trăiesc și se înmulțesc.  De asemenea, ceaiul acesta  are efecte benefice pentru tratarea  cistitei și a diverselor infecții urinare. Mai mult, s-a constatat că un pahar cu suc de merișoare pe zi este de multe ori mai eficient pentru combaterea bacteriilor din urină în comparație cu tratamentul cu antibiotice.

Ceaiul de coacăze negre

Frunzele acestei plante au numeroase întrebuințări medicale, deoarece ele conțin multă vitamina C, uleiuri volatile și acid taninic. Intern, ceaiurile acestea au efecte directe asupra glandelor suprarenale, stimulează direct sistemul nervos, ameliorând stresul și  anxietatea. Totodată, vitamina  C din compoziția coacăzelor este un  puternic antioxidant, care apără organismul de afecțiunile cardiovasculare și  circulatorii și ține sub control diferite tipuri de infecții. Deoarece în compoziția coacăzelor negre este prezent și potasiul, în cantități semnificative, planta previne și reținerea apei în organism, astfel fiind utilă și în tratarea hipertensiunii arteriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

32,190 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>