ULTIMA ORA:
Home / ACTUALITATE / Coadă mare la pașapoarte – gustul amar al birocrației FOTO + VIDEO
Coadă mare la pașapoarte – gustul amar al birocrației FOTO + VIDEO

Coadă mare la pașapoarte – gustul amar al birocrației FOTO + VIDEO

Mi-am propus să fotografiez, filmez și să scriu câte un articol de fiecare dată când văd ceva care nu mi se pare în regulă în orașul nostru de suflet, vechea cetate de scaun, Tîrgoviște. Scopul nu este acela de a vă mai aduce încă o veste proastă, încă o știre negativă care să vă supere, ci să vă provoc să încercăm să găsim împreună soluții pe care ulterior să le aducem la cunoștință și autorităților locale, în speranța că aceste nereguli se vor remedia.

Astăzi pe o vreme destul de mohorâtă, mi-a atras atenția gardianul de la pașapoarte, care striga după o listă pe „norocoșii” care aveau să apuce să intre astăzi după ore și zile de așteptare și alergături, în această junglă birocratică, în timp ce pe alții îi anunța că trebuie să revină și mâine. Întrebând câțiva oameni, aceștia mi-au confirmat ceea ce știam deja: că așa se întâmplă în fiecare zi. Unii mă încurajau să îi filmez și să îi dau în presă, ca să vadă toți cetățenii prin ce trec cei care aleg drumul străinătății.

Mi-am adus aminte de cozile de pe timpul lui Ceaușescu și încă mă întreb de ce de atâția ani Prefectura nu suplimentează numărul angajaților de la pașapoarte, de ce nu oferă un spațiu mai mare, cu mai multe birouri pentru rezolvarea acestor probleme, ținând cont că numărul românilor care ne părăsesc este din ce în ce mai mare? Oare nu le pasă, ori ei speră că astfel unii se vor răzgândi și nu vor mai pleca?

În realitate, oamenii care aleg să plece, de multe ori scârbiți de sărăcia din România, de corupție și de legile strâmbe sau chiar abuzive din țara noastră, sunt astfel forțați să simtă un ultim gust amar chiar în momentul plecării: la toate acestea se adaugă o birocrație exagerată, care întârzie oamenii în mod inutil, îi obosesc sau îi fac să plătească tot felul de taxe de rezolvare a problemelor în regim de urgență.

Cum își vor aduce acești oameni aminte de România, de Tîrgoviște, ținând cont că ei se duc în țări mai civilizate, unde nu se confruntă cu astfel de probleme? Ce șanse sunt ca aceștia să se mai întoarcă?

Sunt întrebări pe care cu toții ar trebui să ni le punem, cei care am ales să rămânem, dar mai ales cei care ne conduc, singurii în măsură să rezolve ceva. Dacă nu îi putem convinge să rămână pe cei care au ales să plece, măcar să nu plece cu o ultimă imagine urâtă despre România, să nu plece cu un gust amar.

Voi care credeți că ar fi soluția pentru rezolvarea problemei pașapoartelor și a actelor auto? Voi ce ați face concret în această privință, dacă ați la conducere? Lăsați prin comment la acest articol părerile și ideile dumneavoastră.

VIDEO:

 

Autor: Kosti MOVILEANU (Ko$MO)

Spune-ti parerea:

About Ko$MO