Coxakie, virusul care declanşează diabetul

Diabetul zaharat de tip I (insulinodependent) poate apărea oricând, din prima zi de viaţă, până în jurul vârstei de 40 de ani. Iar la originea bolii ar putea sta şi unele virusuri. Coxakie, de pildă.

Coxakie este numele unei familii de virusuri cu 29 de “membri” (serotipuri), care atacă în multe direcţii:
aparatul respirator, inima, ficatul etc. Unele dintre serotipuri (B3 şi B4) pot distruge celulele pancreatice producătoare de insulină. După o astfel de “avarie”,  evoluţia spre diabet zaharat este doar o chestiune de timp.

Sursa infecţiei: omul

În 50-80% din cazuri, sursa este omul infectat cu Coxakie, fără să ştie şi fără să aibă simptome. Dar şi omul perfect sănătos, neinfectat poate fi purtător al virusului, pe care îl răspândeşte în jurul lui în mod… la fel de nevinovat.

Cum se transmite virusul Coxakie

Virusul Coxakie poate fi răspândit pe două căi:
► prin secreţii (nazale, faringiene), pe cale aeriană, prin inhalarea particulelor infecţioase
► prin materiile fecale.

Cum te fereşti de el

Printr-o igienă riguroasă:
► te speli pe mâini temeinic, de câte ori este nevoie
► nu faci baie în bazine murdare (Coxakie rezistă mult şi bine în mediul exterior şi, în special, la apa din canale şi piscine)
► eviţi locurile aglomerate şi iei distanţă faţă de persoanele care strănută, tuşesc etc.

Vaccinul antiviral: „temă“ pentru viitor

Atâta vreme cât nu există un vaccin care să ne imunizeze contra ei (şi încă nu există), familia Co-xakie trebuie ţinută la uşă… cu tot respectul!

Deocamdată, doar o ipoteză…

Cauza virală a apariţiei diabetul zaharat tip I continuă să suscite interesul oamenilor de ştiinţă, însă, la acest moment, ea este, încă, doar o ipoteză, o supoziţie. Aprofundarea cercetărilor ar putea avea consecinţe practice foarte importante. Una dintre ele – dezvoltarea unui vaccin antiviral cu potenţial de prevenire a instalării bolii.

ALTE VIRUSURI “INCRIMINATE”

Este un fapt demonstrat ştiinţific – pe lângă Coxakie, sunt implicate, în apariţia diabetului zaharat de tip I, multe alte virusuri: enterovirusuri, rotavirusuri, virusul rubeolic, virusul urlian, citomegalo-
virusul, varicela, zoster şi altele.

Sursa: Click.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata