CREȘTE NUMĂRUL DE INFECTĂRI CU BA.2 ÎN ROMÂNIA, O SUBVARIANTĂ OMICRON CU FORME GRAVE ȘI RĂSPUNS LIMITAT LA VACCIN

Numărul infectărilor cu subvarianta BA.2 a Omicron a crescut de 9 ori în ultimele două săptămâni în România, arată un studiu MedLife. Este de văzut dacă valul 5 se va prelungi, întrucât subvarianta provoacă forme grave și are răspuns limitat la vaccin.

”Dacă în urmă cu două săptămâni prevalența BA.2 era de 3% pe lotul studiat la acel moment, astăzi am ajuns la o prevalență de 27% pe noul lot analizat, ceea ce confirmă ritmul accelerat de răspândire a acestei subvariante Omicron. Însă, dincolo de gradul ridicat de contagiozitate și de răspunsul limitat la vaccin, se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta din punct de vedere al severității bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave. Rămâne de văzut, însă, dacă BA.2 va influența sau nu o prelungire a valului 5 ”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere realizat de MedLife.

MedLife a identificat 46 de cazuri noi de infectare cu subvarianta BA.2 în urma procesului de secvențiere a 171 de probe, se arată într-un comunicat trimis Știrilor PRO TV.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata