Cum îţi „tratezi” iubitul de gelozie

E mereu cu ochii pe tine şi crede că fiecare bărbat e un potenţial amant al tău? Pesemne că gelozia îi roade sufletul, iar ţie îţi face zile fripte.

Fie că întârzii acasă, fie că primeşti un telefon de la un coleg sau dansezi la o petrecere cu altul, pentru el e clar: ori îl înşeli ori cauţi să o faci. Gelozia orbeşte, e adevărat, dar poţi scăpa de ea.

Stabiliţi reguli clare

Nimic nu e normal şi de la sine înţeles într-o relaţie. Fiecare cuplu e altfel, fiecare partener are un alt mod de a percepe lucrurile, alte dorinţe şi alte vulnerabilităţi. De aceea, e bine să discutaţi şi să fiţi sinceri unul cu altul.

– Vedeţi ce îl deranjează pe celălalt, ce îşi doreşte, ce îl răneşte, ce l-ar face să se simtă mai bine.  Învăţaţi să ascultaţi şi, orice s-ar întâmpla, nu folosiţi ce aflaţi acum ca armă împotriva lui când vă certaţi. O dată trădată încrederea, e pierdută pe veci.

– Stabiliţi limitele în funcţie de dorinţele fiecăruia. Poate el nu vrea să-i citeşti mesajele de pe telefon, pe când tu nu ai nici o problemă cu asta, dar vrei să nu te mai interogheze pentru fiecare secundă când întârzii acasă. Important e ca, în final, cele convenite să vă dea un sentiment de bine.

– Nu este normal dacă fiecare stabileşte un set de reguli pe care vrea ca deşi celălalt să le respecte. Trebuie să cădeţi împreună de acord asupra lor şi să existe un oarecare echilibru, astfel încât să nu apară frustrări.

Atenţie! După ce aţi stabilit regulile, este esenţial să le şi respectaţi. O singură încălcare a lor poate zădărnici totul. Dacă regulile dispar, orice e posibil.

Evitaţi cu tact crizele de gelozie

Gelozia ne încearcă pe toţi, dar, dacă nu putem scăpa de ea, putem măcar să o ameliorăm. Gesturile mărunte contează.

– Nu îl stârni intenţionat. Dacă ştii că îl deranjează ceva, evită să faci acel lucru, pentru că gelozia nu aduce nimic bun.

– Arată-i afecţiune şi ataşament. Când ştie că îl iubeşti şi eşti fericită alături de el, are mai puţine motive de gelozie. Nu ezita să îi spui cât de drag îţi este şi cât de special e pentru tine. Trebuie să ştie că vrei să fii cu el şi nu cu altul, pentru că e deosebit.

– Nu reacţiona disproporţionat. Chiar dacă e pe cale să îţi facă o criză de gelozie, încearcă să îi intri sub piele şi amână discuţia pe mai târziu. Impulsivitatea nu va face decât să agraveze problema, aşadar încearcă să te abţii cât de mult poţi. Trece cuvintele urâte şi reproşurile pe lista interzisă, chiar dacă vorbele lui te fac să te simţi nedreptăţită.

– Învaţă-l să aibă încredere în tine. Respectă-ţi promisiunile şi nu îi da motive să inventeze scenarii care te au pe tine în rolul negativ. Regulă valabilă şi pentru el. Încrederea este un element de bază într-o relaţie şi e poate cea mai puternică armă cu care poate fi combătută gelozia.

Întăriţi-vă legătura

Dacă sunteţi foarte apropiaţi unul de altul şi conştienţi de sentimentele care vă leagă, riscurile ca gelozia să vă roadă sufletul se reduc mult. În general, ea se naşte din neîncredere, nesiguranţă şi teama de a nu fi părăsit. Dacă acestea sunt eliminate, cotele geloziei vor scădea, spre binele vostru.

– Petreceţi o seară romantică, în care să nu pomeniţi de grijile din viaţa voastră de zi cu zi. Dimineaţă vă veţi simţi cu siguranţă mai aproape unul de altul.

– Arată-i că eşti acolo pentru el, indiferent de problemele pe care le are. Fii dispusă să îl asculţi şi să devii confidentul şi sfătuitorul lui.

– Surprinde-l cu atenţie şi afecţiune. Oferă-i bucuriile care ştii că îl încântă. Nimeni nu rămâne indiferent atunci când i se acordă atenţie.

– Nu confunda dorinţele tale cu ale lui. Dacă tu ai anumite aşteptări şi pretenţii de la viaţa de cuplu, el poate avea altele.

– Creaţi-vă cât mai multe ritualuri, care să vă întărească identitatea de cuplu.

– Plecaţi undeva departe de casă pentru câteva zile, doar voi doi.

Sursa: Unica.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata