De ce mai plătim contribuţii la sănătate când este aproape imposibil să găseşti cu bilet de trimitere un loc la analize medicale, dar şi la investigaţii paraclinice.

 

La stat este aproape imposibil să faci gratuit chiar şi o radiografie. „Nu facem radiografii cu bilet de tri­mitere, doar cu plată. Nu se fac programări pentru radiografie, pacientul vine direct la spital de dimineaţă până la 12.30. Costă 50 de lei pe un segment“, spune un repre­zentant din ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

 Un pacient cu bilet de trimitere de la medic abia găseşte un loc gratuit şi pentru o simplă radiografie ♦ „Pacientul este acum în sens giratoriu, toţi se învârt în jurul lui, dar nimeni nu ajunge la el. Nu se respectă articolele 22 şi 34 din Constituţie (statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice)“. 

Un pacient care a primit bilet de trimitere de la medic pentru efectuarea unei ra­dio­grafii găseşte cu greu un loc în care să realizeze investigaţia în mod gratuit, la fel ca în cazul analizelor medicale.

În ambulatoriile spitalelor de stat  Universitar, Elias aceste investigaţii se fac cu plată (nu există contract cu Casa), în timp ce la privat programarea se poate face chiar şi peste câteva luni. Cu plată însă, pacientul poate realiza investigaţia de pe o zi pe alta şi la stat, şi la privat.

De ce mai plătim contribuţii de sănătate când serviciile medicale de bază, precum analizele de sânge sau investigaţii para­clinice (radiografie, ecografie, RMN, CT) nu sunt garantate în baza biletului de trimitere?

„Am sunat la mai multe clinici private pentru o radiografie la coloană, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Multe dintre acestea  mi-au spus că nu lucrează cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar una dintre cele la care am sunat a spus că nu are locuri libere mai devreme de luna octombrie. Cu plata pe loc mă puteam programa de pe o zi pe alta fără probleme. Câte telefoane trebuie să dau ca să găsesc o clinică unde să îmi fac radiografie cu biletul de trimitere?“, spune Alina, care are un bilet de trimitere pentru realizarea unei radiografii la coloană.

Pentru realizarea investigaţiilor de tip RMN sau CT timpul de aşteptare creşte la câteva luni, tot mai mulţi pacienţi se întreabă unde pot găsi un loc liber fără să aştepte atât de mult timp. „Unde pot să fac un RMN în Bucureşti cu bilet de trimitere fără să aştept luni întregi“, spune un pacient de pe un grup dintr-o reţea de socializare.

La stat este aproape imposibil să faci gratuit chiar şi o radiografie.

„Nu facem radiografii cu bilet de tri­mitere, doar cu plată. Nu se fac programări pentru radiografie, pacientul vine direct la spital de dimineaţă până la 12.30. Costă 50 de lei pe un segment“, spune un repre­zentant din ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.  Nici în policlinica Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pan­telimon nu are şanse să facă o radio­grafie. „Programul din policlinica spitalului (ambulatoriu) se termină la ora 13. Aparatul pentru radiografii cred că nu funcţionează, eu am avut nevoie de radiografie şi am sunat la clinica Hipocrate pentru programare, deşi lucrez în spital“, spune un angajat din policlinica Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

32.109 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>