Depresia!

Într-o lume în care stresul, oboseala, ritmul accelerat al activităţilor cotidiene sunt resimţite din ce în ce mai mult, ne întâlnim tot mai des cu fenomenul de somatizare, care în termeni generali reprezintă apariţia sau agravarea unor suferinţe fizice, somatice, sub influenţa factorilor emoţionali sau de stres.

Răspunsul fizic al organismului în condiţii de stres poate semăna cu o boală somatică, fără ca aceasta să poată fi întotdeauna identificată prin investigaţii de specialitate.

Apariția simptomelor în condiții de stres

 

Există o serie de boli care au atât o componentă fizică, cât şi una psihică. Spre exemplu sunt  afecţiuni medicale care sunt înrăutăţite de factorii de stres sau chiar de anumite afecţiuni psihice deja existente. Afecţiuni precum psoriazisul, eczemele pielii, boala ulceroasă, hipertensiunea arterială sunt doar câteva dintre bolile care se acutizează sau pot  răspunde mai greu la tratament, în condiţii de stres.

Răspunsul organismului în perioadele de tensiune emoţională poate fi diferit de la o persoană la alta, printre altele în funcţie de trăsăturile de personalitate, experienţele negative anterioare, mecanismele proprii de apărare, sau chiar de existenţa unor boli psihice. Printre cele mai frecvente afecţiuni psihice care pot influenţa apariţia simptomelor fizice în anumite condiţii de stres se numără şi tulburările legate de depresie şi anxietate.

Atenție la problemele medicale

Atenție la problemele medicale

Dacă sunteţi o persoană mai sensibilă, care are tendinţa să se îngrijoreze din aproapre orice, sau dacă se întâmplă să fi avut de-a lungul vieţii un episod de depresie sau de anxietate, trebuie să acordaţi o mai mare atenţie problemelor medicale precum cele amintite mai sus, care pot apărea sau se pot agrava în momentele când traversaţi situaţii stresante.

De multe ori se poate întâmpla ca o stare accentuată şi prelungită de oboseală, tensiune psihică acumulată sau lipsa suficientă de odihnă să favorizeze apariţia atât a unor simptome fizice, dar şi psihice. De multe ori acestea se pot suprapune şi influenţa reciproc.

De exemplu o stare de tensiune permanentă poate contribui la dezvoltarea bolii ulceroase dar în acelaşi timp şi la apariţia simptomelor de depresie, care poate fi în primă fază mascată de aceste stări de stres, epuizare şi oboseală. O dată depistată la timp şi tratată, depresia poate influenţa favorabil răspunsul la tratament al ulcerului.

Mersul la psihoterapeut

Mersul la psihoterapeut

De aceea este important ca atunci când observaţi orice schimbare a stării dvs. atât fizice cât şi psihice să faceţi următoarele:

  • Încercaţi să identificaţi cât mai multe dintre schimbările suferite de organismul dvs. faţă de perioada când vă simteaţi bine
  • Întrebaţi familia sau rudele apropiate dacă au observat anumite schimbări la dvs. pe care poate dvs. nu le-aţi observat
  • Rugaţi medicul de familie să va îndrume către medicul specialist potrivit pentru investigarea problemelor medicale
  • Mergeţi la un control psihiatric pentru a putea discuta tulburările psihice pe care le aveţi şi pentru a putea primi informaţii medicale de la un profesionist, dar şi pentru a primi, dacă este cazul, tratament specific pentru afecţiunea dvs. psihică.

Nu uitaţi că orice conflict psihic de durată poate duce la îmbolnăviri medicale severe, uneori ireversibile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata