DESCOPERIRE ARHEOLOGICA DE O EXCEPTIONALA VALOARE DOCUMENTARA, MUZEOGRAFIC- STIINTIFICA SI ARTISTICA IN EUROPA, FACUTA DE SPECIALISTI AI COMPLEULUI NATIONAL MUZEAL ,,CURTEA DOMNEASCA”

Arheologi ai Complexului National Muzeal ,,Curtea Domneasca”Targoviste, cu precadere de la Sectia institutiei ,,Evolutia Omului si Tehnicii in Paleolitic”, unic in Romania si in Europa, prin valoarea documentar-stiintifica si artistica, modul originar de prezentare a obiectelor, unele piese ele insele unicat,  si expuse pentru specialisti si public, au facut in campania arheologica din anul 2 019, o descoperire de o valoare exceptionala, dupa cum ne-a precizat directorul, dr. Ovidiu Carstina, arheolog.

     In urma sapaturilor si cercetarilor arheologice pe santierul Piatra Neamt-1, unde acestea se desfasoara sub coordonarea specialistilor de la CNM,,CD”Targoviste si de la Facultatea de Istorie-Geografie a Universitatii,,Valahia”Targoviste, s-a descoperit o statueta ,,Venus” intr-o asezare paleolitica.

Aceasta are o lungime de 10 cm si este executata din gresie, cu o stare de conservare intacta (respectiv, foarte buna), pe corpul ei observandu-se urme de prelucrare.

Pentru o datare cat mai corecta, s-au folosit doua laboratoare de specialitate de mare reputatie stiintifica a aparaturii si specialistilor, respectiv AMS ,,Beta Analytic”, SUA, si RoAMS, Institutul Nuclear de Cercetare-Dezvoltarea pentru Fizica si Inginerie Nucleara ,,Horia Hulubescu”, Romania.

S-au luat pentru datarea stiintifica cu metoda radiocarbon, doua laboratoare cu mare experienta stiintifica, iar operatiunile s-au repetat, petru siguranta datarii, care este de 17 000 ani, deci epoca paleolitica, cum s-au pronuntat si arheologii damboviteni.

Felicitari pentru specialistii arheologi damboviteni, de la institutiile targovistene de mare prestigiu stiintific, inclusiv conducerii lor.

 

                                                                                             Petre Dragutoiu

      

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata