Dosarul electronic de sănătate trebuie să dispară

După mai bine de cinci ani de când a fost lansat, Dosarul Electronic de Sănătate al asiguraţilor români a fost declarat neconstituţional de către judecătorii CCR, fiind acum pusă sub semnul întrebării o investiţie a statului de aproape 19 milioane de euro.

După mai multe sesizări făcute de Avocatul Poporului şi organizaţii profesionale ale medicilor de familie, Curtea Constituţională a decis că este încălcată confidenţialitatea informaţiilor personale, motivând că este neconstituțională sintagma „sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului” din cuprinsul art. 280 alin. (2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Practic, statul va trebui să legifereze pentru o mai bună protecție a datelor cu caracter personal din acest domeniu.

Totodată, CCR a constatat că dosarul electronic de sănătate, instituit prin reglementările criticate, cuprinde date personale cu caracter medical, protejate prin art. 26 din Constituţie. „În măsura în care statul a instituit prin lege o măsură în aplicarea dreptului la ocrotirea sănătăţii persoanei, prevăzut de art. 34 din Constituţie, tot acestuia îi revine obligaţia de a proteja şi garanta caracterul confidenţial al informaţiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de acelaşi nivel. Aceasta întrucât nu este îndeajuns ca protejarea datelor medicale să fie realizată printr-o legislaţie infralegală, care este caracterizată printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate”.

 

Controverse privind securitatea DES

Utilitatea acestui sistem de stocare şi utilizare a datelor medicale ale pacienţilor a fost criticată vehement atât de opinia publică, cât şi de experţi şi medici, care au ridicat în nenumărate rânduri problema securităţii datelor pacienţilor. În prezent, acest dosar medical poate fi accesat online integral de oriunde în lume. Deşi există medici care reclamă faptul că o categorie privilegiată de asiguraţi, precum magistraţii şi lucrătorii serviciilor speciale, ar avea datele medicale protejate şi păstrate confidenţial, dr. Gheorghe Ceauşu, preşedintele director general al Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, a declarat pentru „România liberă“ că “medicii care se află în relaţie contractuală cu Casa OPSNAJ respectă normele şi legislaţia impuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noi avem acelaşi statut ca orice casă judeţeană şi respectăm legislaţia, inclusiv pentru acest dosar electronic. Nu se face absolut nici o excepţie, datele se transmit în sistem“.

Specialiştii atrag atenţia că un risc major poate fi decizia unui pacient de a refuza anumite investigaţii şi tratamente medicale pentru a evita un diagnostic „sensibil“. În plus, mai mulți medici au declarat pentru „România liberă“, sub protecţia anonimatului, că DES este încărcat cu multe informaţii incorecte care pun în pericol viaţa pacienţilor, în contextul în care sistemul preia automat şi o serie de diagnostice prezumptive care nu pot fi ulterior înlocuite cu cele corecte. De pildă, unui pacient i se dă un bilet de trimitere cu cod de diagnostic prezumptiv pentru efectuarea unor analize şi investigaţii şi, pentru decontarea de către CNAS a serviciilor paraclinice, medicul curant este nevoit să treacă un anumit cod de boală, cum ar fi o hepatită cronică, și, deşi este infirmată ulterior de rezultatele analizelor, acest diagnostic rămâne în sistem, iar pacientul riscă să nu fie tratat corespunzător de medicii care vor analiza sumarul său de urgenţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

33,115 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>