Guvernul va prelungi scutirea de taxa clawback pentru imunoglobulină și alte produse obținute din plasmă umană de la doi la trei ani

Guvernul va prelungi scutirea de taxa clawback pentru imunoglobulină și alte produse obținute din plasmă umană de la doi, la trei ani, a precizat, joi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul ședinței Consiliului Economic și Social, anunță MEDIAFAX.

Executivul va prelungi scutirea de taxa clawback pentru imunoglobulină și alte produse obținute din plasmă umană de la doi, la trei ani, a precizat, joi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul ședinței Consiliului Economic și Social.

În acest sens, Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență, ordonanță care a primit joi aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social. Această scutire se va aplica pentru o perioadă de trei ani, începând din 2018, deci va fi valabilă inclusiv pentru anul 2020.

Formularea prezentată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea la CES prevede extinderea perioadei de scutire de taxa clawback clawback pentru imunoglobulină și alte produse obținute din plasmă umană va fi prelungită de la doi, la trei ani, aplicabilă începând de cu data de 1 ianuarie 2018.

„Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care sunt persoane juridice române, precum și deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanții legali ai acestora, să nu datoreze contribuția trimestrială prevăzută pentru valoarea consumului centralizat aferentă medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a precizat că, prin această măsură se evită riscul reapariției problemelor legate de accesul la imunoglobină și a discontinuității în piață a medicamentelor derivate din sânge uman și plasmă umană, datorită faptului că aceste medicamente nu au alternativă terapeutică iar costurile de producție sunt de aproximativ 60%.

Măsura urmează să fie discutată în cadrul ședinței de Guvern de joi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata