Hotline dedicat pentru cei cu probleme emoționale din cauza COVID. 40 de psihologi oferă ajutor gratuit

Personalul medical şi toți cei afectați de Covid primesc sprijin în lupta cu pandemia. Ministerul Sănătății a lansat o linie verde pentru consiliere psihologică gratuită.

 

Vor fi ascultați și vor primi sfaturi cei care au nevoie de ajutor în această perioadă grea. Linia s-a deschis de la ora 12, și deja au sunat peste 2000 de persoane.
Dincolo de lupta cu noul coronavirus, personalul medical a avut de-a face cu un nou duşman: burnoutul. Cu alte cuvinte, epuizarea psihică, urmare a muncii istovitoare. Ore în şir de muncă, zi de zi, fără schimburi de tură.
Bogdan Oprița, medic: „Am avut colegi care au venit la mine şi mi-au cerut două zile libere. şefule, vreau doar să dorm, nu mai pot.”

Pentru cei afectaţi de pandemia de coronavirus, Ministerul Sănătăţii a lansat în parteneriat cu universitatea Babeş Bolyai, o linie verde pentru terapie gratuită.

Anca, Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale:
„În ultimul an s-a observat creşterea anxietăţii şi depresiei, creşterea problemelor legate de controlul furiei, consumul alimentar, obezitate şi de asemenea violenţa domestică şi probleme de cuplu.”
Vlad Voiculescu, ministrul sănătății: „OMS vorbeşte chiar despre o epidemie paralelă şi foloseşte termenul ăsta când vorbeşte despre deteriorarea sănătăţii mintale.”

Poate cel mai greu le este celor care de pe un pat de spital s-au luptat cu boala. Dincolo de tratamente, lipsa familiei a fost apăsătoare. La Suceava însă, medicii au găsit o soluţie. Pacienţii ajunşi la terapie intensivă vor putea fi vizitaţi de rudele apropiate, nu mai mult de 10 minute, în aceste momente critice pentru ei.

Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava: „Semnalul medicilor curanți care tratează aceşti pacienţi, au observat o îmbunătăţire a stării de sănătate și este normal acest lucru. Suntem oameni și avem nevoie de suportul celor dragi.”

Este absolut normal să resimţim oboseală, confuzie, anxietate şi poate chiar furie. Să fim copleşiţi de tot ce se întâmplă în jurul nostru, în pandemie. Important este însă să cerem ajutorul. Iar de acum putem face primul pas. Este suficient să apelăm numărul 021 9081, cu tarif normal, de luni până sâmbătă, între orele 12 şi 20.00, iar la capătul firului, unul dintre cei 40 de psihoterapeuţi va încerca să ne ajute.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata