Ice Bucket: Totul despre ALS. Ce este scleroza laterală amiotrofică

als_image2

 

Provocarea „găleţii cu gheaţă” continuă, iar până în prezent s-au strâns peste 79 de milioane de dolari din donaţiile făcute de oameni din toată lumea.
Asociaţia americană ALS, care luptă împotriva sclerozei laterale amiotrofice (cunoscută şi ca boala Lou Gehrig), a lansat o campanie umanitară (Ice Bucket Challenge) mai puţin obişnuită prin care au provocat mai multe vedete să îşi toarne apă cu gheaţă în cap. Numeroase vedete s-au grăbit să accepte provocarea din dorinţa de a strânge fonduri.

Oprah, Justin Bieber, Leonardo diCaprio, Victoria Beckham, George W. Bush, Britney Spears, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Lady Gaga, Charlie Sheen, Shakira sunt doar câteva dintre numele grele care au participat la campanie şi care au provocat la rândul lor alte celebrităţi.

S-au strâns aproape 80 de milioane de dolari până acum

Potrivit site-ului oficial ALS Association, până în prezent  s-au strâns peste 79 de milioane de dolari pentru a ajuta persoanele care suferă de scleroză laterală amiotrofică (ALS) sau boala Lou Gehrig, cum se mai numeşte această afecţiune.

Ce este scleroza laterală amiotrofică?

Scleroza laterală amiotrofică, numită şi boala Lou Gehrig (după o legendă a baseball-ului care a suferit de această maladie) este o afecţiune degenerativă care afectează celulele nervoase de la nivelul creierului şi a măduvei spinării. Neuronii motori sunt responsabili cu transmiterea informaţiilor de la sistemul nervos către muşchi. În cazul persoanelor afectate de sclroză laterală amiotrofică, aceşti neuroni motori se degradează constant până ajung la moarte.

Dacă neuronii motori mor, mesajele nu mai ajung la muşchi pentru a-i determina să se mişte. Acest lucru va conduce la atrofierea muşchilor, iar în final la paralizie totală.

Amyotrophic-Lateral-Sclerosis-Images

Care sunt primele simptome?

Potrivit Asociaţiei americane ALS, printre primele simptome ale sclerozei laterale amiotrofice se numără:

 • slăbiciune la nivelul muşchilor, în special la mâini şi picioare (pierderea graduală a forţei);
 • dificultăţi la vorbit, înghiţit şi respirat;
 • împiedicarea şi scăparea obiectelor din mână.

Pe măsură ce boala avansează apar şi alte simptome precum:

 • crampe musculare mai frecvente, în special la mâini şi picioare;
 • greutatea tot mai mare în a controla muşchii de la mâini şi picioare;
 • vorbire îngreunată.

Specialiştii avertizează că aceste simptome pot să debuteze diferit la fiecare persoană în parte.

Cauzele apariţiei sclerozei laterale amiotrofice nu sunt pe deplin înţelese, iar rata de supravieţuire variază între 3 şi 5 ani. Însă există şi cazuri în care boala a progresat mai încet, rata e supravieţuire extinzându-se până la 10 sau chiar mai mulţi ani.

Scleroza laterală amiotrofică nu este neapărat o boală ereditară

Aproximativ 5-10% din cazurile de scleroză laterală amiotrofică sunt ereditare, dar 90% dintre pacienţii adulţi care suferă de această afecţiune nu au antecedente familiale, potrivit Asociaţiei pentru ALS.

Boala apare mai frecvent la bărbaţi cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani, dar există şi cazuri în care persoanele afectate sunt mult mai tinere.

Diagnosticul bolii este pus de medicul neurolog, după analize şi teste amănunţite menite să evalueze funcţiile nervilor şi ale muşchilor.

Important de reţinut despre scleroza laterală amiotrofică:

 • Nu este o boală contagioasă;
 • Este o boală rară care afectează anual două persoane din 100.000;
 • Un medicament numit Riluzole ar putea ajuta pacienţii cu ALS, prelungind viaţa acestora cu 7 luni. Medicamentul are anumite limitări, neputând să repare daunele produse asupra neuronilor motori. A fost aprobat de FDA (Administraţia pentru Siguranţa Alimentelor şi a Medicamentelor) în 1995;
 • Este o afecţiune care poate să apară la oricine, indiferent de factorul genetic;
 • Slăbiciunea şi rigiditatea la nivelul muşchilor sunt printre primele semnale.

Sursa: http://www.eva.ro/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata