INCERTITUDINE LA UM MIJA ȘI UM DRAGOMIREȘTI DIN CAUZA LIPSEI DE CONTRACTE ȘI COMENZI

  • Constantin Bucuroiu, lider de sindicat industria de apărare: În 2020, bani mai mulţi pe nucleu, dezastru pe contracte şi comenzi

Banii de „nucleu” care au fost alocaţi până acum industriei naţionale de apărare, cei 54 de milioane de lei, asigură doar 75% din necesarul anului 2020! Liderul de sindicat din industria de profil, Constantin Bucuroiu este optimist că la rectificare de buget din vară va reuşi să obţină şi restul de bani, astfel încât salariaţii din industria de apărare să nu aibă probleme cu locurile de muncă… „2020 să zicem că ne-a prins în plină activitate şi pe linie sindicală. Am început,  prin Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, demersurile necesare în aşa fel încât salariaţii din industria de apărare să nu aibă probleme cu locurile de muncă, dar şi cu activitatea…

Drept urmare, am reuşit, în urma  discuţiilor pe care le-am avut cu Ministerul Economiei şi prin demersurile care s-au făcut în acest sens să obţinem, prin nucleu, pentru plata serviciilor pe care noi le facem industriei de apărare, o sumă de 54 milione de lei, sumă care este cu un milion de lei mai mare decât cea din 2019, când am avut 53 de milioane de lei, după rectificarea de buget. Deci ne-am asigurat aici plata serviciilor pe care le facem, zic eu, având în vedere creşterea salariului minim şi creşterile care au mai apărut prin societăţile industriei de apărare, într-un procent de 75%, dar avem timpul necesar ca până la rectificarea de buget din vară, din iulie-august, să convingem de necesitatea de a suplimenta în aşa fel încât să acoperim 2020 integral”, a declarat Constantin Bucuroiu, lider de sindicat în industria de apărare.

La „capitolul” contracte şi comenzi, societăţile care fac parte din industria de apărare a ţării stau foarte foarte  prost. Acesta este şi motivul pentru care liderii de sindicat din ţară, reuniţi în cadrul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, se vor întâlni în data de 22 ianuarie, într-o şedinţă de lucru, pentru a analiza situaţia contractelor şi comenzilor pe anul 2020. „Dar trebuie să menţionez ceva, pentru industria de apărare românească, 2020 este un an mult mai dificil din punct de vedere al contractelor şi comenzilor…  Aduc în atenţie societăţi cum sunt Uzina Mecanică Cugir care ştim foarte bine că ani buni a funcţionat pe profit, dar acum sunt într-o criză de contracte şi comenzi. Avem Fabrica de Arme Cugir care şi ei au o situaţie mai dificilă decât au avut-o până acum. Avem UM Mija cu problemele ei în continuare şi nu departe UM Dragomireşti (foto) care la fel dintr-o societate cu un profit considerabil scârţâie datorită lipsei de contracte şi comenzi. Toate lucrurile acestea se adună şi se adaugă la ce erau probleme până acum şi mă refer la Reşiţa, Petrom, Tohani Zărneşti şi nu excludem din situaţia asta nici UMB.

Deşi se face mare tam – tam pe producţia de transportoare Piranha la Bucureşti deocamdată stadiul de ocupare al personalului pe Piranha este nesemnificativ, câţiva oameni, până în 15 oameni. Deci şi ei sunt într-o situaţie negativă. Mai avem problema Romaero, care trece prin momente dificile, avem problema Avioane Craiova, care deşi au în program avionul multirol Şoimul, nu s-a făcut niciun pas înainte… De asemenea şi IOR trece printr-o fază destul de grea. Toate lucrurile acestea bineînţeles că vor apăsa negativ pe situaţia societăţilor în ceea ce priveşte păstrarea personalului şi plata salariilor fără probleme. Toate aceste lucruri urmează să le discutăm într-o şedinţă care va avea loc pe 22 ianuarie când Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare se va întâlni şi va face o analiză mai ales pe contractele şi comenzile anului 2020. Avem promisiunea d-ului preşedinte al PNL Dâmboviţa, Virgl Guran de sprijin pentru a avea o întâlnire cu premierul Ludovic Orban”, a declarat liderul de sindicat morenar, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata