LEGATURILE ISTORICO-SPORTIVE ALE FAMILIEI TOPESCU IN TARGOVISTE. DIN PACATE, JURNALISTA CRISTINA TOPESCU, VA FI INCINERATA ASTAZI, 16 IANUARIE 2 020, LA BUCURESTI

In municipiul Targoviste, pe Calea Domneasca se afla Casa Toma Tudoran, monument istoric si arhitectural de Patrimoniu Cultural National, sec.XVIII-XIX (astazi, Restaurant ,,Toscany”), care i-a apartinut si lt.col. Toma Tudoran, sportiv de exceptie de echitatie, ce a facut parte si din echipa Romaniei, impreuna cu tatal celebrului crainic-comentator si jurnalist sportiv Cristian Topescu, si bunicul dinspre mama al jurnalistei Cristina Topescu. Aceasta a fost gasita decedata in casa din Bolintin in care locuia, insotita de mai multe animale de companie, respectiv caini, se pare din cauza unui infarct miocardic, de catre cadrele medicale de la DSU Bucuresti, sosite la fata locului in urma alertarii de catre o vecina a jurnalistei la tel.112.

     Din echipa de echitatie a Romaniei, alaturi de Felix Topescu si targovisteanul prin adoptiune, originar din Iasi, Toma Tudoran (castigator printre altele si a Marelui Premiu al Orasului Aachen), si lt.Horia Rang, P.Kirculescu, C.Apostol si C.Zaharia.

Traditia in echitatie de la Targoviste se datoreaza si Scolii de Cavalerie unde a activat ca ofiter de instructie si lt.col. Toma Tudoran.

Precizam printre datele inedite, ca in fosta Casa Toma Tudoran, se aflau numeroase cupe, plachete, diplome, obtinute la numeroase concursuri nationale si internationale, precum si piese de harnasament pentru caii cu care a concurat.

Acestea au fost achizitionate de la rudele mostenitoare ale lui Toma Tudoran, de o comisie de specialisti ai Muzeului Judetean Dambovita, astazi Complexul National Muzeal ,,Curtea Domneasca”Targoviste, din care am facut si noi parte ca muzeograf si secretar general de redactie al anuarului ,,Valachica”, si se afla in colectiile institutiei.

                                                                                 Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata