Medicii SPULBERĂ MISTERUL – De ce ni se zbate pleoapa ochiului și ce carență GRAVĂ trădează

Cine n-a simțit măcar o dată că îi „tremură” involuntar pleoapa sau, cum se spune, că i se „zbate”? Ușor sau de-a dreptul agasant, acest spasm poate dura câteva minute, apoi dispare sau revine cu intermitență pe parcursul mai multor ore. În majoritatea cazurilor, nu e un motiv de îngrijorare: acest tremurat este benign și li se întâmplă multor persoane perfect sănătoase, indiferent de vârstă și sex, scrie digi24.ro. Superstițioșii „închină” pleoapa, ca pentru a preveni un „rău”, dar cât rău poate face, de fapt, o pleoapă care se zbate?

Această tresărire a pleoapei, uneori abia perceptibilă, se numește „sindromul fasciculației benigne” sau „miochimie” (contracție musculară involuntară). Ea denotă o hiperexcitabilitate a fibrei nervoase. E vorba de un mic mușchi, care este în mod anormal supraexcitat și face ca pleoapa să „tresară”. Cu toate că e un fenomen atât de des întâlnit, s-au făcut puține studii și cauzele exacte ale acestei excitații rămân, totuși, necunoscute.

Medicii au identificat, însă, câțiva factori care favorizează apariția acestui tremur imprevizibil. Se întâmplă mai ales în perioade de stres și surmenaj. Corpul vrea să spună: Atenție! Consumul excesiv de cafea și alte substanțe stimulante cum ar fi tutun sau alcool contribuie, de asemenea, la declanșarea acestor tremurături ale pleoapei.

În orice caz, nu există un remediu miraculos. E nevoie de odihnă, de oalimentație mai echilibrată, de sport și de a evita să petrecem prea mult timp în fața ecranelor – un joc video solicitant sau pur și simplu navigarea pe telefonul mobil până când adormim împiedică o destindere a corpului și un somn odihnitor. Cu toate acestea, ecranele telefoanelor, tabletelor sau televizoarelor nu sunt o cauză directă.

Oftalmologii prescriu adesea magneziu pacienților. Este un oligo-element care se găsește  în cereale, legume verzi, legume uscate sau ciocolată și care ajută la reducerea oboselii și stresului.

Când devine un semn patologic

Tresărirea pleoapei poate fi, de asemenea, un tic, o tulburare de comportament. În acest caz, trebuie mers la medic, dar în sine rămâne ceva benign.  Totuși, dacă zbaterea devine constantă, persistă timp de mai multe luni și obligă la închiderea pleoapei, atunci poate fi vorba de o patologie.  E vorba de blefarospasm. Consecințele sunt importante: spasmul devine vizibil și jenează pacienții în activitatea lor zilnică.

Pe de altă parte, unele medicamente destinate tratării bolilor psihice  antrenează blefarospasme care dispar odată cu încheierea tratamentului.

În cazurile mai severe, pacienților li se administrează injecții cu toxină botulinică la trei-patru luni o dată, pentru a bloca aceste  zbateri.

Mai rar, blefarosparmele pot apărea la pacienții atinși de paralizii faciale, sindromul Tourette sau maladia Parkinson. În aceste cazuri, boala e depistată de mai mult timp și acest simptom nu constituie un motiv de alertă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata