Ministerul Sănătății a întreprins toate diligențele necesare ca pentru anul 2018 să fie majorată cifra de școlarizare prin rezidențiat

Prin Hotărârea Guvernului cu nr.131/2018 privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul universitar 2018 – 2019, cu modificările ulterioare, cifra de școlarizare prin rezidențiat a fost stabilită la un număr 5.415 de locuri, aceasta  fiind cea mai mare cifră de școlarizare prin rezidențiat din ultimii 20 de ani, în creștere semnificativă față de anul 2017, atunci când aceasta a fost doar de 4.000 de locuri. Suplimentar, Ministerul Sănătății a asigurat o rezervă de 100 de locuri, din cele 5.415  stabilite, pentru a preîntâmpina situațiile deosebite, precum acelea ale candidaților care sunt clasați la punctaj egal cu cel al ultimului candidat care alege loc sau atunci când se solicită majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat de către unul dintre ministerele cu rețea sanitară proprie.

Din datele furnizate de instituțiile acreditate de învățământ superior cu profil medical, numărul de absolvenți ai facultăților de medicină  din cadrul promoției 2018 a fost de 3800 de studenți.

Cifrele de școlarizare prin rezidențiat au fost stabilite în funcție de necesarul de specialiști din teritoriu, corelat cu capacitățile de pregătire disponibile ale instituțiilor acreditate de învățământ superior cu profil medical.

Numărul posturilor publicate la concurs a fost stabilit pe baza propunerilor transmise de unitățile sanitare publice.

Ministerul Sănătății, prin programele proprii dar și cele ce se doresc a fi implementate în parteneriat cu autoritățile locale, urmărește realizarea cadrului necesar atât pentru atragerea specialiștilor în sistem, cât și pentru fidelizarea medicilor rezidenți cu scopul menținerii lor în sistemul sanitar bugetar:

„Politicile asumate de Guvern în domeniul sănătăţii vizează îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. Majorarea cifrei de şcolarizare prin rezidenţiat este un pas în această direcţie.

Lipsa specialistilor din unitățile sanitare aflate în orașe mici  este o problemă care  poate fi rezolvată prin acordarea unor facilități medicilor pentru a-i atrage în spitalele mici din țară. Cu ajutorul  autorităților locale care au în subordine  unități sanitare, în funcție de condițiile din zonă, se pot acorda facilități de transport  sau cazare. Am văzut spitale unde eforturile managerului și ale autorităților locale, în subordinea cărora se află unitatea sanitară, au  determinat înclusiv familii de tineri medici să stabilească și să lucreze în orase mai mici, în ciuda faptului că acestea locuiau în orașe mari, unele fiind chiar centre universitare.” – a delarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

33,046 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>