Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Nu vom îngrădi dreptul pacienţilor de a se trata în străinătate

Până nu vor fi efectuate intervenţii în aceleaşi condiţii precum cele din străinătate, nu va fi îngrădit dreptul pacientului de a se trata în afara ţării, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în contextul precizărilor privind numărul mic de centre de radioterapie din România.

“În ceea ce priveşte radioterapia mai avem multe de făcut (n.r. – referitor la plecarea pacienţilor în străinătate). Sunt centre care urmează să se deschidă, sunt centre care urmează să fie finanţate. CNAS va asigura acest lucru. Din păcate, numărul centrelor de radioterapie este insuficient astăzi în România. Este adevărat că o intervenţie costă mai puţin în România decât în străinătate, dar până nu o să avem posibilitatea să o facem în aceleaşi condiţii ca şi în străinătate, cu siguranţă nu o să îngrădim dreptul pacientului de a merge în străinătate”, a spus, miercuri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe organizate la Palatul Parlamentului.

Sorina Pintea a mai precizat că sunt mai mulţi paşi care trebuie parcurși, între acestea se numără dotarea spitalelor şi pregătirea specialiştilor.

“Sunt 2.000 de pacienţi consultaţi de un medic oncolog pe an. (…) În ambulatoriu, într-un program normal de şapte ore, un medic poate să consulte 28 de pacienţi. Dacă o privim statistic, nu este mult, dacă o privim raportat la numărul cazurilor de cancer care sunt descoperite în fiecare lună, atunci poate părea puţin”, a mai precizat Sorina Pintea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

32,361 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>