NOI FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit marti seara, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița.

S-au constatat noi focare confirmate in comuna Buciumeni, sat Buciumeni, intr-o gospodărie; în omuna Tărtășești, sat Bâldana, într-o gospodărie și în Orașul Răcari, Sat Ghimpați într-o altă gospodărie.

De asemenea, a fost confirmat focar d epestă pe Fondul de Vânătoare 33 Cornățelu – Ocolul Silvic Răcari, care aparține Direcției SilviceDâmbovița, iar la Complexul de Vânătoare Bolovani exista suspiciunea aparișiei pestei porcine africane.

Autoritatile au  luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul zonelor de restricţii, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

Totodată, s-a dispus recoltarea integrală a mistreților din zonele afectate prin metode care nu dislocă efectivul, iar pentru zonele neafectate se va realiza reducerea efectivului prin vânarea unei cote suplimentare, aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localității. Autoritatțile fac apel la oameni ca orice suspiciune de boală sa fie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, se solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata