Noi specii descoperite in Asia: crocodilul soparla si broasca testoasa care se hraneste cu melci

Crocodilul soparla din Vietnam si broasca testoasa care se hraneste cu melci figureaza printre cele 115 specii noi descoperite in 2016 in regiunea Mekong.

“In contextul in care tendinta globala este ingrijoratoare, iar amenintarile asupra speciilor si habitatului lor in regiunea Mekong sunt importante, descoperirea acestor noi specii ne da speranta”, a comentat Lee Poston, reprezentant World Wildlife Fund, compania care a anuntat descoperirea.

Fluviul Mekong, care izvoraste din inaltimile Himalaya pentru a-si termina cursa in Vietnam, da numele acestei regiuni tropicale, formata in cea mai mare parte din jungla, care cuprinde de asemenea Cambodgia, Laos, Thailanda, Birmania si provincia chineza Yunnan.

In fiecare an, cercetatorii de la WWF anunta descoperirea unor noi specii, la capatul unui lung proces de evaluare facut de colegii de breasla.

In 2015, au fost descoperite 163 de specii noi.

De cele mai multe ori, cercetatorii se tem ca speciile sa nu dispara inainte sa fie repertoriate, in contextul dezvoltarii rapide a regiunii, cu constructii de drumuri si de baraje, dar si din cauza traficului de animale salbatice.

Astfel, dintre cele 115 noi specii descoperite (dintre care 11 amfibieni, trei mamifere, doi pesti, 11 reptile si 88 de plante), noua specie de broasca testoasa, denumita si mancatoare de melci, a fost zarita intamplator, de un cercetator thailandez, intr-o piata din nord-estul Thailandei.

Crocodilul soparla din Vietnam fusese observat inca din 2003 in jungla din nordul tarii, dar a fost nevoie de multi ani inainte ca cercetatorii sa reuseasca sa stabileasca ca este vorba despre o noua specie.

Au mai ramas doar 200 de exemplare din aceasta specie, amenintata de traficanti si de dezvoltarea minelor de carbune.

Timp de 20 de ani, peste 2.500 de specii au fost recenzate in regiune, ceea ce inseamna doua noi specii in fiecare saptamana.

O zecime din suprafata ecosistemelor salbatice ale planetei a disparut in acesti ultimi 20 de ani, potrivit unui raport al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN), publicat in septembrie 2016.

WWF explica intervalul lung de timp intre descoperirea unei noi specii si inscrierea sa pe lista WWF prin faptul ca sunt necesare mai multe etape care includ teste de identificare genetica, prin care se fac comparatii cu bazele de date mondiale pentru ca cercetatorii sa se asigure ca specia nu a fost deja repertoriata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

32,628 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>