Pacienţii vindecaţi de COVID-19 pot avea încă virusul în sistemul digestiv

Activitatea virală şi replicarea virusului pot persista în sistemul digestiv al pacienţilor vindecaţi de COVID-19, chiar dacă aceştia nu prezintă simptome gastrointestinale, conform constatărilor unui studiu, citat luni de agenţia Xinhua.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Chineze din Hong Kong au analizat probe de materii fecale prelevate în perioada februarie – aprilie de la cincisprezece pacienţi din Hong Kong diagnosticaţi cu boala COVID-19, cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, scrie Agerpres.

Studiul a demonstrat prezenţa infecţiei virale active în sistemul digestiv în cazul a şapte dintre pacienţi, chiar şi în absenţa simptomelor gastrointestinale. Trei pacienţi au continuat să prezinte infecţie virală activă pentru o perioadă de până la şase zile după ce au fost declaraţi vindecaţi de COVID-19 în urma analizării probelor recoltate din aparatul respirator.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că microflora intestinală a pacienţilor cu încărcătură virală mare de SARS-CoV-2 era caracterizată de o îmbogăţire cu agenţi patogeni şi de o pierdere a bacteriilor ″bune″⁣, capabile să producă acizi graşi cu lanţ scurt.

″Activitatea virală activă şi prelungită din intestinele pacienţilor cu COVID-19, chiar şi în absenţa simptomelor gastrointestinale şi după recuperare, evidenţiază importanţa monitorizării pe termen lung a coronavirusului şi a stării de sănătate, dar şi a ameninţării potenţialelor cazuri de transmitere virală pe cale fecal-orală″⁣, a declarat Siew Chien Ng, director asociat al Centrului pentru Studiul Microflorei Intestinale din cadrul universităţii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata