,,PASTELE CAILOR”-KONSKI VELIKDEN, SARBATORIT DE COMUNITATTEA DE ETNIE BULGARA, ASTAZI, SAMBATA, 16 MARTIE 2 019

     In cartierul ,,Matei Voievod”din municipiul Targoviste, se serbeaza astazi, sambata, 16 martie 2019, ,,Pastele Cailor”-Konski Velikden, obicei unic al comunitatii de etnie bulgara din Romania.

     Aceasta se organizeaza traditional, in fiecare an in prima sambata a Postului Pastelui, cu praznuirea Sfantului Teodor, ,,Pastele Cailor”sau ,,Tudorita.”

     Ca de fiecare data, au participat si reprezentanti ai autoritatilor locale si ai partidelor politice, dintre acestea remarcandu-se liberalii, condusi de tanarul presedinte, Aurelian Cotinescu. 

     Un loc important in sarbatoare este cel al cailor.

     Stapanul calului, de obicei gradinar, ocupatie traditionala in care exceleaza de obicei populatia de etnie bulgara (desi sunt numiti de catre romani, sarbi), merge la biserica cu acesta, unde sunt binecuvanati de preot pentru a fi sanatosi tot anul si a le merge bine.  Dupa oficierea slujbei religioase, sotiile ofera barbatilor ,,konceta”(caluti din aluat) pe care acestia le mananca impreuna cu caii, intarind legatura dintre ei.

     Urmeaza ,,Parada Cailor”, organizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Targoviste si Asociatia Bulgarilor ,,Zaedno.”

                                                                                             Petre Dragutoiu

    

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata