PE 21-22 IUNIE 2019 INCEPE SOLSTITIUL DE VARA, CU CEA MAI LUNGA ZI DIN AN, PENTRU EMISFERA NORDICA, IN CARE SE AFLA SI ROMANIA

     Este important si interesant sa amintim cateva date esentiale despre structura calendaristica a anului astronomic, pe 22 iunie 2 019 fiind cea mai lunga zi din an, si cu atat mai mult cu cat si specialisti in climatologie si hidrologie s-au pronuntat ca Planeta Pamant trece printr-o perioada de incalzire globala si in acelasi timp de modificari severe ale climei si vremii.

     Ceea ce s-a observant si in judetul Dambovita, cu vreme schimbatoare, precipitatii abundente si deseori insotite de grindina, pe Platoul Bucegilor producandu-se chiar fenomenul rar la munte al unei tornade.

De aceea autoritatile au contractat un numar de 11 statii ,,meteorologice”de rachete antigrindina, care speram sa se finalizeze cat mai curand deoarece pagubele din culturile agricole au fost din ce in ce mai substantiale, una dintre instalatii fiind prevazuta la Voinesti.

Concret, de la 21 martie, cand este echinoptiul de primavara, Soarele incalzeste si lumineaza mai mult in emisfera nordica, pana pe 22 iunie, cand acesta isi trimite razele perpendicular pe Tropicul Racului.

Din aceasta data, ziua incepe sa scada, iar noaptea sa creasca, in emisfera nordica este inceputul verii, iar in cea sudica al iernii. Pe 23 septembrie, razele Soarelui sunt din nou perpendicular pe Ecuator si este inceputul echinoctiului de toamna, pana la 22 decembrie, cand incepe solstitiul de iarna.

                                                                               Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata