PENSIILE PE ,,LEGI SPECIALE” VOR FI TAXATE PROGRESIV, LA INITIATIVA UNUI PROIECT IN PARLAMENT AL PNL ?

     La initiativa PNL s-a stabilit un consens intre partidele parlamentare pentru taxarea progresiva a pensiilor pe ,,legi speciale”, cum este inscriptionat si pe cupon, mai mari de 2 000 lei.

     Cu toate acestea la trecerea la vot in plenul Parlamentului, reprezentantii USR n-au mai votat proiectul, care a trecut cu 354 voturi pentru, 43 impotriva si o abtinere.

Inalta Curte de Casatie si Justutie a mentionat insa, ca proiectul de lege incalca 9 articole din Constitutia Romaniei, iar judecator Corina Corbu, presedita instantei supreme a afirmat ca se incalca si independenta magistratilor, asa incat va fi sesizata Curtea Constitutionala a Romaniei.

Si Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat legea la Curtea Constitutionala, motivand o dubla taxare, ce reprezinta de fapt o impozitare, si caracterul sau discriminatoriu.

Mentionam ca pentru taxarea prevazuta in proiect se prevad pensiile pe ,,legi speciale”ale magistratilor, parlamentarilor, Curtea de conturi, problema fiind la cei din cadrul ministerelor Apararii Nationale si al celui de Interne, care iau ,,pensii de servici”, provenite din solda, neavand legatura cu contributivitatea.

Presedintele Romaniei , Klaus Werner Iohannis, in legatura cu taxarea progresiva a pensiilor, care la cele mai mari ajunge la un procent de 85%, ca ,,este o masura care trebuie bine judecata”si va citi cu mare atentie legea care-i va fi trimisa spre promulgare.

In cazul ca legea este declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, aceasta va ajunge iar la Parlament.

     Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata