Povestea unei salate celebre

Suntem atât de prietene cu ea, încât avem impresia că e românească. Din păcate, ca mai toate preparatele considerate de noi tradiționale (mămăligă, sarmale, mititei), nici salata boeuf nu e autohtonă. Nici măcar integral franțuzească. Este o combinație franco-rusă. De aceea, în Occident este cunoscută ca salată rusească sau salată Olivier, după numele autorului.

Un bucătar secretos…

Nu, nu este vorba despre autorul celebrei salate, ci despre un angajat al său. În 1860, Lucien Olivier era bucătarul-șef al celui mai luxos restaurant din Moscova, Hermitage. Era vremea țarilor și aristocraților care nu concepeau mâncare gătită de altcineva decât un mare bucătar francez. Ei bine, Olivier a inventat o salată mirobolantă cu ingrediente exotice și un sos misterios asemănător maionezei. Spun misterios pentru că rețeta s-a pierdut odată cu dispariția bucătarului.

…  și unul furăcios

Un ajutor de-al său rus, Ivanov pe numele lui, a surprins la un moment dat prepararea celebrei salate, chiar dacă Olivier ținea totul secret. Atunci a văzut ingredientele: carne de ieruncă (vânat), limbă de viţel, caviar, salată verde, cartofi fierți, cozi de rac, capere, castraveciori muraţi, ouă fierte, trufe, aspic şi piept de raţă afumat. Pentru maioneză, folosea oțet din vin franțuzesc, muștar și ulei de măsline provensal. Nici Ivanov nu a reușit să fure rețeta. Dar și-a dat demisia de la Hermitage și a împânzit lumea cu rețeta secretosului, vânzând-o mai multor edituri care publicau cărți de bucate.

Simplificări și înlocuiri

Cu vremea, mai ales după venirea comuniștilor, ingredientele scumpe au fost înlocuite: creveții și/sau racii cu morcovi, caperele cu castraveciori murați, caviarul cu mazăre și măsline. Maioneza a rămas liantul, deși nu seamănă prea tare cu maioneza lui Olivier.

În Europa și nu numai

Găsim salată rusească în restaurantele din Bulgaria şi Grecia, pe mesele din România, sub numele de salată de boeuf, chiar dacă se face și cu pui sau fără carne. O găsim în Spania, cu ton și ardei copt, sau chiar în Iran, cu carne de pui.
Scris de mână

Salata Olivier comuniștii ruși o numeau salat Stolicini, adică salata Capitoliu, pentru că inițial semăna cu un edificiu impunător: majoritatea ingredientelor puse pe un platou și acoperite cu sos, iar deasupra o piramidă de cartofi fierți cubulețe și castraveciori acri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

33,122 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>