PREMIERUL GUVERNARII LIBERALE, LUDOVIC ORBAN, RAPORT IN PARLAMENTUL ROMANIEI

Prim ministrul Guvernarii Liberale, Ludovic Orban, a fost invitat in Parlamentul Romaniei pentru a raporta sintetic despre masurile si programul adoptat dupa ultima sedinta de guvern, si la 6 luni de la preluarea puterii, realizarile statistice pe timp de criza, ieri, 18 mai 2 020, o data cu inceperea ,,starii de alerta”, pe care acesta a numit-o ,,maxima”, ca stare de fapt, nu lege.

     A raportat despre ,,cea mai mare crestere economica”dintre tarile Uniunii Europene (UE), in aceasta perioada de criza mondiala sanitara (COVID-19) si economica.

,,N-am oprit nici un santier”a mentionat premierul, iar zecile de mii de firme aflate cu probleme economice, sprijinite sa-si amane plata ratelor , inclusiv ca persoane fizice.

,,Sectorul HORECA, chiar de acolo vin de la o intalnire si au inteles (…)”, respectiv masurile ce trebuie luate in prezent pentru sanatatea si viata oamenilor puse in pericol de SARS CoV-2, iar ,,impozitul special n-a fost platit si nu-l vor plati. Scutirea impozitului pe cladiri, somajul tehnic”sunt masuri luate de Guvern.

De asemenea, premierul a subliniat ca trebuie sa ne gandim la viitor, pana acum cresterea economica s-a bazat pe consum, agricultura si importuri.

600 000 000 euro vor fi investite numai pentru deficit, pentru necesarul de gaz, a adaugat premierul, intr-o tara in care petrochimia era foarte dezvoltata, acum arderea gazului fiind cea mai proasta valorificare.

,,Pregatim un plan-model economic (…) cu investitii, inovatii, cresterea pe valoarea adaugata (…), 70% din produsele agricole se vand si exporta vrac”, importante sunt investitiile in procesare, depozitare.

,,Avem cupru si sa-l folosim in industrie, nu in export in China”, accentuand utilizarea rationala a resurselor energetice , gaz, petrol etc.

Prim ministrul Ludovic Orban a insistat asupra investitiilor in infrastructura, in aparatura medicala si ramurile industriale si agricole ale economiei.

S-a referit si la schema de garantare a companiilor care nu pot sa se crediteze, dupa modelul IMM INVEST, unde s-au aprobat pentru 5 000 de firme si nu 12, cum se vehiculeaza printre politicieni din opozitie si o parte a presei.

300 000 euro vor fi repartizati companiilor, inclusiv HORECA, iar Fondul de Investitii va exista cu adevarat, in care vor fi inclusiv si privati. Se va folosi forta de munca in care pe piata muncii sunt si cei 800 000 de romani intorsi acasa, in infrastructura si rational in celelalte ramuri economice, industriale si agricole.

                                                                                   Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata