Reguli esenţiale pentru sănătatea emoţională a copiilor, explicate de un psihoterapeut român

Problemele emoţionale ale părintelui se tranmsit copilului. Din păcate, un adult care se confruntă cu stres, lipsa  echilibrului emoţional sau a încrederii în sine, va creşte un copil care se va confrunta cu aceleaşi probleme, primele simprome fiind frica, vina, furia şi toate emoţiile negative.

În opinia psihoterapeutului Maria Verdi, uităm de cele mai multe ori că noi suntem adulţi şi că noua generaţie este adusă pe lume de noi, părinţii, că noi suntem modelele lor şi că ei sunt oglinda noastră. „Ce am sădit în ei, asta a rodit. Este mai uşor să-i acuzăm decât să vedem ce se petrece cu ei, cum se simt, care sunt adevăratele lor nevoi. Consider că pentru sănătatea copiilor noştri este vital să ne asumăm rolul de părinţi conştienţi. Să înţelegem că până nu ne rezolvăm noi ca adulţi problemele, nu putem să le cerem să fie exemplari. Părinţii au rolul de a oferi siguranţă, protecţie, susţinere, apreciere, acceptare, hrănire, înţelegere, iubire necondiţionată. 90% din educaţia emoţională eficientă se face cu încurajări, nu folosind critica, ameninţarea, bătaia. Unde creştem cu bătaie sau critici creştem copilul durere sau copilul problemă. Dacă la început se teme de părinte, mai târziu învaţă să devină agresiv, să îl înfrunte. Apoi să devină agresiv în orice conjunctură”, explică psihoterapeutul Maria Verdi.

15 reguli de bază pentru  a deveni un părinte conştient, explicate de psihoterapeutul Maria Verdi Înainte de a deveni părinţi, trebuie să ne dăm seama dacă suntem cu adevărat pregătiţi emoţional

Citeste mai mult: adev.ro/paivuz

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata