Rodia, fructul dragostei

Rodia ține inima sănătoasă

Sucul rodiilor este foarte bogat în antioxidanți ce ajută la prevenirea aterosclerozei, implicit a bolilor de inimă. De asemenea, scade colesterolul rău și îl crește pe cel bun.

Ține tensiunea arterială sub control

În cazul hipertensivilor, consumul de rodie are efect benefic. Astfel, cercetările au arătat că 50 ml de suc de rodie proaspăt scad tensiunea sistolică cu până la 5% și îmbunătățesc circulația sângelui la inimă.

Rodia este bogată în vitamine

Bobițele de rodie sunt bogate în două vitamine esențiale: C și K. Prima, atât de necesară în sezonul rece, asigură buna funcționare a sistemului imunitar, îmbunătățește absorbția fierului, grăbește vindecarea rănilor. Vitamina K asigură sănătatea oaselor și este importantă pentru coagularea sângelui. Pe lângă acestea, rodia cotribuie la necesarul de acid folic, fibre, potasiu, dar și de vitaminele A și E.

Știai? (o bulina sau scris de mana?)
În medie, o rodie conține aproximativ 600 de bobițe.

Încetinește îmbătrânirea

Studiile despre acest fruct-minune arată că rodiile conțin mai mulți antioxidanți decât afinele, vinul roșu ori ceaiul verde. Aceștia reduc acțiunea radicalilor liberi, au un puternic efect antirid, îmbunătățesc elasticitatea pielii și cresc producția naturală de colagen. Nu în ultimul rând, numeroase produse cosmetice care conțin extras de rodie înlătură de pe chip semnelor trecerii anilor și ajută la depigmentarea petelor cauzate de arsurile solare de peste vară.

Rodia este scut anticancer

Substanțele pe care le conțin rodiile apără organismul în cazul cancerelor de sân, colon și de prostată, încetinind și chiar distrugând celulele afectate. 

Cum alegi și cureți rodia

Dacă îți dorești o rodie cu boabe dulci, potrivite mai mult pentru deserturi, alege fructul cu coaja mătuită, de culoare mai deschisă. Dacă dorești însă să adaugi boabele într-un sos de friptură sau într-o salată energizantă, alege rodia cu coajă roșie, strălucitoare. Dacă vrei să te bucuri de suc proaspăt, cel mai bun aparat este cel manual, tip presă. Dacă vrei să-i scoți bobițele, umple un castron cu apă rece și taie fructul în două, chiar deasupra apei. Introdu, pe rând, câte o jumătate de rodie în apă și scoate-i cu grijă boabele (ies foarte ușor din alveolele lor), îndepărtând membrana albă. Strecoară apoi boabele cu ajutorul unei site și consumă-le cu plăcere.

Rulouri din vinete și brânză de capră

  • 1 vânătă lunguiață
  • 200 g brânză de capră tartinabilă
  • 1-2 fire de coriandru (sau pătrunjel verde)
  • ½ rodie
  • 2-3 linguri cu ulei de măsline
  • 1 cățel de usturoi
  • sare, piper, zeamă de lămâie

Taie vânăta felii subțiri, pe lungime. Dă-le cu sare și lasă-le la scurs 30 de minute.

Pune feliile de vânătă într-o tava tapetă cu hârtie de copt, freacă-le cu usturoi, presară puțin piper proaspăt măcinat și stropește-le cu foarte puțin ulei de măsline. Dă tava la cuptor încins și ține-le 10-12 minute pe o parte, apoi le tot atâta timp pe cealaltă.

Freacă brânza cu frunzele de pătrunjel fin tocate, un praf de sare și piper. Pune umplutură pe fiecare felie de vânătă, rulează și așază-le pe un platou.

Curăță boabele de la o jumătate de rodie, presară-le peste rulouri împreună cu verdeață și, în funcție de gust, un strop de ulei de măsline în care ai adăugat puțină zeamă de lămâie sau oțet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

32,340 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>