Românii au început să fie mai atenți la mâncare, dar consumă tot mai multe suplimente după ureche

Românii care locuiesc la oraș au început să fie mai atenți la mâncare și evită produsele cu zahăr. În plus, tot mai mulți spun că s-au apucat de sport și mișcare pentru a se menține în formă.

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat luna aceasta în mediul urban. Îngrijorător este faptul că a crescut foarte mult consumul de suplimente alimentare și vitamine, fără o recomandare de la medicul specialist.

Șapte din 10 români declară că au luat vitamine sau suplimente alimentare în ultimul an, indiferent de vârstă. Iar femeile mai mult decât bărbaţii, arată studiul realizat de compania de cercetare de piaţă „Daedalus”.

Farmacistă: „la începutul crizei pandemice au început oamenii să ceară și să consume foarte multe suplimente. Promit îmbunătățirea calității vieții, o imunitate optimă. Toată lumea vrea acum să ia variante naturale. Poate a coincis și cu o mișcare antivaccinistă, antimedicație tradițională. Niciodată nu recomandăm acest lucru. Tot ce înseamnă suplimente, chiar dacă se iau fără rețetă, au și ele efecte adverse.”

Luate în exces, chiar și vitaminele ne pot face rău.

dr. Otilia Motoi, medic primar medicină internă: „Este mai comod să iei o pastilă decât să mănânci un măr. Există și hipervitaminoze care pot să ducă la afecțiuni grave. Excesul de vitamina A poate să dea boli hepatice. La fel și excesul de vitamina E poate să ducă la apariția unor calculi renali.”

Deși statisticile europene arată că suntem la coada Europei când vine vorba de prevenție, conform studiului, românii cred că sunt sănătoși. Șase din 10 persoane au declarat că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună. Doar 8% dintre români declară că au o stare de sănătate proastă sau foarte proastă.

Una din trei persoane susţine că a fost la o consultaţie fără a avea probleme, iar 32% dintre cei care au răspuns acestui chestionar au spus că și-au făcut analize de sânge pentru a-și verifica starea de sănătate. Vorbim însă de oameni care trăiesc în mediul urban.

Studiul arată și că românii acordă o atenție mare spiritualității. 87% sunt de acord că rugăciunea și gândurile pozitive pot îmbunătăți starea persoanei căreia îi sunt adresate. Astfel, 4 din 10 români s-au rugat pentru sănătatea lor şi a celor din jur, iar locuitorii din sud se roagă mai mult decât cei din Ardeal.

 

Daniel Enescu, CEO Daedalus: „Vedem oameni care vizitează tot felul de persoane care nu sunt medici atunci când sunt bolnave, fie că vorbim de persoane care practică medicina alternativă sau persoane care practica bioenergie sau alte metode mai puțin clasice.”

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.076 de persoane din mediul urban.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata