STATISTICA OFICIALA DIN ROMANIA A IMPLINIT 161 ANI DE EXISTENTA, CEA DAMBOVITEANA, 28 ANI

La implinirea a 161 ani de existenta a statisticii oficiale in Romania, si a 28 ani a Directiei Judetene Dambovita, directorul executiv, ec. Elena Brezeanu a realizat un comunicat de presa, subliniind importanta acesteia in dezvoltarea economica si sociala tarii, precedata de un scurt istoric.

     Domnitorul Unirii Principatelor Romane si al reformelor moderne si complexe, Alexandru Ioan Cuza, a infiintat Oficiul Central de Administrativa din Principatele Unite, prin Ordonanta Domneasca nr.276 din 12 iulie 1859.

Statistician exceptional, ,,deschizator de drumuri”, Dionisie Pop Martian, remarca: ,,Statistica este pentru cei care o poseda, o pretioasa avere nationala…Statistica este singurul taram sigur pe care un guvern prevazator trebuie sa-si intemeieze ratiunea reformelor sale.”

Directorul executiv al institutiei dambovitene a precizat:

,,La progresul acestei institutii si-au adus contributia ilustrii economistI Dionisie Pop Maartian, Ion Ionescu de la Brad, personalitatile Costache Negruzzi, Dimitrie Gusti (n.r., sociolog, intemeietorul Muzeului Satului-Bucuresti), Virgil Madgearu, Grigore Moisil, Octav Onicescu, si multi altii, care prin pasiune si patriotism au continuat si dezvoltat munca de statistica oficiala, modernizand modelele de cercetare stiintifica, adaptand-o permanent la cerintele informationale.”

Astazi, de la simpli cetateni la oameni de afaceri, cercetatori, analisti economici, mass-media apeleaza la statistica, subliniaza ec.Elena Brezeanu.

Institutul National de Statistica este membru Asociat in Comitetul de Stat de Guvernanta in Statistica al OCDE.

In prima parte a lunii iulie se aniverseaza ,,Ziua Statisticianului”, prin HG 592/2002.

Directia Judeteana de Statistica Dambovita documenteaza si informeaza opinia publica, cercetatori, specialisti etc. cu situatia economica si sociala a Judetului Dambovita.

     Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata