Tu tii sub control astmul? Ce test de auto-evaluare recomanda medicii pneumologi romani

Statisticile arata ca aproximativ 6% dintre romani sunt diagnosticati cu astm. Din pacate, nu multi romani stiu ca sufera de aceasta boala, iar din acest motiv, ea este sub-diagnosticata.

Astmul necontrolat scade calitatea vietii, pacientii ajungand sa nu mai faca lucrurile care le faceau pana atunci placere:

  • apare limitarea activitatilor sportive,
  • apare senzatia zilnica de frustrare,
  • apar o serie de restrictii sociale,
  • simptomele de astm ii impiedica complet sa munceasca sau sa studieze,
  • multi pacienti lipsesc de la serviciu sau de la scoala din cauza unei spitalizari sau din cauza unui tratament de urgenta facut pentru astm.

Din fericire, astmul este o boala care poate fi tratata si controlata. Tocmai de aceea, e bine sa fii informat si sa stii care sunt simptomele astmului (acestea pot fi episodice, insa se pot agrava si in timpul anumitor activitati).

Pe langa respiratia grea, suieratoare (wheezing), persoana se poate confrunta si cu dispnee, tuse seaca si presiune toracica sau chiar cu anxietate si frica.

Pentru persoanele care stiu ca sufera de astm (cat si pentru alte categorii de persoane), Societatea Romana de Pneumologie recomanda un test de risc, pe care ti-l prezentam mai jos.

Societatea Romana de Pneumologie estimeaza ca in Romania sunt intre 800.000 si 1.000.000 pacienti diagnosticati cu astm, adica aproximativ 6% din intreaga populatie a tarii noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

32.109 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>