ULTIMA ORA:
Home / SPORT / Uite cum arată trofeele din perioada Interbelică ale echipei Ripensia!
Uite cum arată trofeele din perioada Interbelică ale echipei Ripensia!

Uite cum arată trofeele din perioada Interbelică ale echipei Ripensia!

De 4 ori câștigătoare a titlului național și de 2 ori a Cupei României, Ripensia Timișoara a promovat anul acesta în liga secundă după o pauză de 69 de ani. Pentru a marca acest moment istoric, conducerea clubului a adunat de la fostele glorii trofeele, medaliile și faninioanele din perioada interbelică. Plecați în 2012 din liga a 6-a, bănățenii anunță cu mândrie că se vor bate curând pentru al 5-lea titlu din istorie!

A fost primul club profesionist de fotbal din România, a câştigat şase trofee, a învins-o pe AC Milan şi a trimis un jucător la Barcelona. E povestea Ripensiei Timişoara, echipa care a fost reînfiinţată după 64 de ani şi care a obţinut patru promovări în ultimele cinci sezoane.

Ripensia din perioada interbelică

Ripensia din perioada interbelică

Ripensia este cel mai bun exemplu pentru Rapid si CSA Steaua. În 2012, a început din liga a 6-a! Iar acum a obţinut deja promovarea în Liga a 2-a. Clubul din Banat este sută la sută privat. Are membri, precum Barcelona sau Real Madrid, iar aceştia plătesc cotizaţii şi fac donaţii. „Destinaţia este prima ligă. Sper ca, într-un timp mai scurt sau mai lung, să redevenim campioni”, spune preşedintele Radu Ienovan.

Nume cu rezonanțe dacice

Ripensia are patru titluri (1933, 1935, 1936, 1938) şi două Cupe ale României (1934 și 1936). Le-a cucerit în perioada interbelică, după ce în 1928 a devenit primul club profesionist din ţară.

Preşedintele echipei, Radu Ienovan

Preşedintele echipei, Radu Ienovan

„Culorile roşu şi galben sunt culorile Imperiului Roman, iar Ripensia vine de la Dacia Ripensis”, povesteşte Ienovan, care are în plan deschiderea unui muzeu cu trofeele care au supravieţuit mai bine de opt decenii! Printre acestea se găseşte şi talismanul lui Nicolae Simatoc, cel mai cunoscut fotbalist al Ripensiei. „După război, a jucat la Inter Milano şi la Barcelona. Printre puţinele lucruri pe care le-a luat cu el când a plecat din ţară a fost fanionul cu Ripensia şi l-a purtat peste tot în lume”, se mândreşte actualul preşedinte al Ripensiei.

Jucătorii se mândresc cu trofeele pe care echipa lor le deține.

Jucătorii se mândresc cu trofeele pe care echipa lor le deține.

Urmaşii lui Simatoc au ridicat momentan doar trofeul pentru câştigarea seriei în Liga a 3-a, dar speră să ajungă mult mai departe. „Pentru noi este o obligaţie să ducem această echipa în Liga I, pentru că acolo îi este locul. E un vis măreţ şi realizabil”, spune căpitanul Adi Popa, cel mai vechi jucător, care este la Ripensia de la reînfiinţare.

Pe vremuri, marii jucători ai Europei o înfruntau cu teamă pe Ripensia. AC Milan a fost învinsă cu 3-0, la Bucureşti, în Cupa Europei Centrale (1938). Iar AS Roma s-a resemnat cu o remiză, 2-2, intr-un meci amical. Gruparea din capitala Italiei are aceleaşi culori, galben-roşu, şi a fost înfiinţată cu doar un an înaintea Ripensiei, în 1927.

Spune-ti parerea:

About Paul Ionescu