22 DECEMBRIE 1989 – 31 DE ANI DE LA APOGEUL REVOLUTIEI ROMANE IN TARGOVISTE SI IN JUDETUL DAMBOVITA

 

Simbolic Targovistea se numeste orasul care a inchis Triunghiul eroic al Revolutiei din decembrie 1989 dupa Timisoara, primul oras liber de comunism din Romania, Bucuresti unde revolutia a imbracat forme violente si dramatice fata de alte tari unde comunismul a fost inlaturat prin ,,Revolutie de catifea”, fara morti si raniti.

Din 22 dcembrie a fugit cu elicopterul ,,cuplul dictatorial” (sotii Nicolae si Elena Ceausescu) dupa Comitetul Central si a inceput drumul lor spre sfarsitul tragic petrecut in ziua de Craciun, 25 decembie 1989 la Garnizoana militara din Targoviste.

Prinsi la ferma de la Priseaca, langa Targoviste au fost predati de revolutionari generalului Andrei Kemenici pe atunci colonel, seful garnizoanei de langa Targoviste sud.

A fost apogeul Revolutiei la Targoviste .

Dupa istoria revolutiei in  judet si in tara s-a constituit in 1991 printre primele Asociatii si organizatii, Asociatia luptatorilor din decembrie 1989, din judetul Dambovita, condusa de colonelul Gheorghe Alexe, prof. Ion Nastasia, Vasile Duta, Ion Badea, si in prezent de presedintele interimar Gheorghe Perjaru.

Targovistea a devenit oras martir prin documentarul realizat de Zoner, cercetator la Institutul de Istorie – ,,Nicolae Iorga” din Bucuresti , omul de presa si  jurnalistul Marian Stanciu, Gandi Romulus Georgescu, Constantin Ionescu si subsemnatul.

Asociatia a ajutat si ajuta revolutionarii in problemele sociale si in prezent, acordandu-le la cei in drept certificat de revolutionar.

 

Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata