A doua doză de vaccin Pfizer ar trebui întârziată pentru eficiență, consideră doi cercetători canadieni. Reacția companiei

Administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer ar trebuie fie întârziată, cred doi cercetători canadieni. Aceștia au ajuns la această concluzie după ce au studiat documentația producătorului.

 

La prima doză de vaccin Pfizer, eficacitatea este de 92,6%, apropiată de cea a vaccinului Moderna, care este de 92,1 afirmă cercetătorii canadieni Danuta Skowronski şi Gaston De Serres, potrivit Reuters și Agerpres.

Descoperirile lor derivă din documentele Pfizer transmise Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, arată sursa citată.

Aceste constatări au fost, de asemenea, similare cu eficacitatea de 92,1% a primei doze raportate pentru vaccinul Moderna, au afirmat Skowronski şi De Serres în scrisoarea lor publicată în The New England Journal of Medicine.

Ei au avertizat că ar putea exista o incertitudine cu privire la durata protecţiei oferite de o singură doză, însă au spus că administrarea celei de-a doua doze la o lună după prima a oferit “puţine beneficii pe termen scurt”.

„Având în vedere deficitul actual de vaccinuri, amânarea administrării celei de-a doua doze este o chestiune de securitate naţională care, dacă este ignorată, va conduce cu siguranţă la mii de spitalizări şi decese asociate COVID-19 în această iarnă în Statele Unite”, au avertizat autorii.

În răspunsul său, Pfizer a declarat că schemele de vaccinare alternative nu au fost încă evaluate şi că decizia de a face acest lucru revine autorităţilor sanitare.

„Pfizer consideră că este esenţial ca autorităţile sanitare să monitorizeze schemele de vaccinare alternative pentru a se asigura că vaccinurile asigură maximum de protecţie posibilă”, au afirmat reprezentanții companiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata