Al doilea vârf al pandemiei de COVID-19, în România. Cum a evoluat numărul îmbolnăvirilor și cel al deceselor

România înregistrează al doilea vârf al pandemiei de COVID-19.

Miercuri am avut un record de îmbolnăviri – 555 de cazuri noi. Așadar, cel mai mare număr înregistrat până acum. Este grav, însă, deocamdată, nu vorbim, încă, de starea de urgență, după cum a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Miercuri seară, președintele Klaus Iohannis a avertizat că „dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, putem reveni la măsuri mai restrictive”.

Concret, însă, evoluția îmbolnăvirilor ne arată că suntem, din nou, la nivelul de la sfârșitul lui aprilie, considerat, până în prezent, cel mai grav.

Cu cele 555 de noi cazuri adăugate miercuri am depășit un nou prag psihologic, cel de 30.000, și am ajuns la un total de 30.175 de îmbolnăviri. Din acest total, aproape 21.000 de pacienți s-au vindecat, iar 1.817 au murit. Vestea proastă este că procentul vindecaților este acum în scădere la 69% din total, în vreme ce al decedaților e în ușoară creștere, undeva la 6%.

Conform evoluției cazurilor zilnice de COVID-19 în România de la începutul pandemiei, vârful a fost înregistrat în aprilie și început de mai, atunci când aveam constant 300-400 de cazuri zilnic. Totul a culminat pe 11 aprilie, cu 523 de cazuri înregistrate într-o singură zi. Cea mai mare cifra până miercuri, când am avut 555. Din păcate, acest nou record nedorit era previzibil, pentru că tendința de creștere era foarte clară încă de la jumătatea lunii iunie.

Evoluția deceselor

În cazul deceselor, s-a înregistrat un vârf în aprilie-mai, iar în 15 aprilie au fost 40 de morți într-o singură zi, apoi o scădere și din nou urcare din a doua jumătate a lui iunie. Acum, din nefericire, se observă același tipar, cu o creștere a numărului de decese și un maximum de 31 de morți înregistrați ieri.

Îngrijorător este graficul cazurilor active, adică numărul pacienților aflați acum sub îngrijire medicală pentru COVID-19, care ne arată gradul de încărcare sau suprasolicitare a spitalelor noastre.

Și avem și mai vizibilă creșterea din aprilie și început de mai, cu un vârf de 7.734 de pacienți aflați în îngrijire în data de 29 aprilie, iar apoi scăderea înregistrată după 13 mai, care a continuat vreme de o lună. Din nefericire, după 17 iunie începe să se contureze ceea ce ministrul Sănătății a numit astăzi cea de-a două cocoașă a epidemiei, adică această curbă a îmbolnăvirilor care tinde să atingă același nivel ca precedenta, considerată a fi vârf.

Și, mai departe, dacă privim evoluția celor mai grave cazuri, cele care au necesitat îngrijiri speciale la terapie intensivă, observăm din nou cam același curs, o creștere abruptă în aprilie și mai, apoi, timp de o lună, o scădere susținută sub 200 de cazuri și din nou urcare, iar acum am ajuns la 237 de bolnavi în ATI. În aceste condiții, autoritățile își calculează următorii pași și, după modelul altor țări, ar putea decide restricții suplimentare.

Klaus Iohannis: „Astăzi e o zi tristă. Avem număr record de persoane găsite pozitive cu coronavirus. Este a doua lună deja cu stare de alertă și lucrurile din păcate nu au evoluția cum ne-am fi dorit. Răspunderea în acest moment e partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă dificilă și ar fi păcat să dăm cu piciorul. Masca, distanța și spălat pe mâini. Nu e momentul să disperăm, dar nici nu e momentul să lăsam garda jos. Nu lăsăți garda jos, e în joc viața voastră. Să nu ne imaginăm că dacă e vară și plecăm undeva la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate, virusul merge cu noi și la munte și la mare. Situația este îngrijorătoare și avem încredere că putem să respectăm normele. Dacă situația se înrăutățește, putem să revenim la măsuri mai restrictive”.

Reporter: „Există posibilitatea de reinstalare a stării de urgență anul acesta, în acest sezon estival?”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Am mai discutat acest lucru, în acest moment nu se impune”

Klaus Iohannis: „Dacă numărul de cazuri va crește, atunci probabil că comitetul național va propune noi restricții”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata