Ce este insomnia și cum scapi de problemele cu somnul

Aproximativ 10% dintre oameni suferă de insomnie, dar sunt afectați în mod diferit: în timp ce pentru unii nopțile nedormite sunt doar un disconfort minor, pentru alții sunt un adevărat chin și le afectează serios sănătatea și activitățile zilnice.

Există mai multe tipuri de insomnie și mai multe cauze care provoacă această tulburare de somn, prin urmare și soluțiile recomandate pentru a scăpa de această problemă sunt diferite, scrie National Heart, Lung and Blood Institute din SUA.

Dacă și tu suferi de insomnie, citește cu atenție rândurile următoare și află ce poți face ca să te poți bucura de un somn odihnitor.

Ce este insomnia

Insomnia este o gravă tulburare de somn, care se poate manifesta prin dificultatea de a adormi sau prin treziri frecvente în timpul nopții, fără să existe un motiv obiectiv (gălăgie, lumină puternică sau o nevoie fiziologică).

Pe termen lung, insomnia poate duce la probleme serioase, pentru că somnul este esențial pentru sănătatea noastră. Această tulburare de somn se poate manifesta în formă acută (când apare ocazional) sau cronică (apare cel puțin de trei ori pe săptămână, timp de trei luni la rând), scrie WebMD.

Cauzele insomniei

Insomnia poate fi provocată de foarte multe cauze, dintre care unele țin de stilul de viață, altele de factori de mediu sau de afecțiuni medicale, scrie Clevland Clinic:

● Stresul cronic sau acut (legat de moartea unei persoane dragi sau de pierderea locului de muncă);
● Schimbarea programului de muncă;
● Tulburările psihice (depresie sau anxietate);
● Consumul de cafea, alcool sau produse energizante înainte de culcare;
● Unele afecțiuni endocrine (hipertiroidism);
● Tulburările menstruale;
● Menopauza.

Tipuri de insomnii

Medicii clasifică insomnia nu doar în funcție de durată (acută sau cronică), ci și în funcție de cauza care o produce. Astfel, insomnia poate fi primară – când nu este provocată de afecțiune medicală – sau secundară – atunci când tulburarea de somn este de fapt doar simptomul unei alte boli sau este provocată de un factor extern ușor de identificat.

De cele mai multe ori, insomnia secundară apare din cauza durerii, a consumului de medicamente sau substanțe cu efect energizant, ori ca urmare a unor probleme de sănătate (cancer, artrită, astm, ulcer, depresie etc.)

Cum scapi de insomnie

În funcție de cauza care produce insomnia și de cât de mult te afectează această problemă, poți încerca mai multe soluții, unele ușor de aplicat, altele pentru care ai nevoie de sfatul unui medic.

Pentru început, îți poți stabili un program mai strict de somn, care te va ajuta să dormi mai bine sau poți face unele schimbări în stilul tău de viață. Spre exemplu, poți face o plimbare cu scurt timp înainte de culcare sau o altă activitate relaxantă, poți evita consumul de cafea sau de energizante, dar și mâncarea prea greu de digerat la cină.

Dacă aceste soluții nu funcționează, atunci ar fi bine să te adresezi unui medic, care îți poate recomanda anumite medicamente sau ședințe de terapie cognitivă. Această formă de terapie te poate ajuta să scapi mai ușor de gândurile negative care te afectează și, pe termen lung, duc la insomnie. Unele studii au demonstrat că această metodă este aproape la fel de eficientă ca medicamentele în tratarea insomniei, potrivit Mayo Clinic.

Ceai pentru insomnie

Insomnia poate fi ameliorată sau chiar vindecată și cu ajutorul unor suplimente alimentare. Și acestea ar trebui să fie luate însă numai la recomandarea medicului, pentru că pot avea efecte secundare nedorite. Există diferite ceaiuri pentru insomnie, dar și siropuri, tincturi sau comprimate cu extracte din plante, cele mai multe dintre acestea pe bază de roiniță, passiflora, hamei, mac californian, lavandă sau valeriană.

Unele dintre aceste suplimente conțin de asemenea vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos, cum este magneziul, în timp ce altele conțin melatonină, o substanță care ajută la reglarea somnului, importantă mai ales dacă lucrezi în ture sau călătorești mult și schimbi frecvent fusul orar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata