Coronavirusul se poate reactiva la pacienții vindecați. Ce recomandă medicii

În cazul pacienților vindecați de Covid-19 nu există cazuri de reinfectare, susțin medicii. Cel mult se poate vorbi de o reactivare a virusului. Asta pentru că infecţia poate să rămână mai mult în organism, perioadă în care testele pot ieși chiar și negat

Din această cauză, medicii le recomandă și celor care nu mai au simptome să poarte mască, să se odihnească și să nu fumeze ca să învingă definitiv virusul.

Odată confirmată infecţia Covid 19, în a cincea zi pacienţii se retestează. Joi, de pildă, în urma retestării pacienţilor pozitivi, 922 au fost reconfirmaţi pozitiv. Bolnavii sunt apoi reevaluați la 9 zile, cu un nou test PCR. Însă reconfirmat pozitiv nu înseamnă reinfectat.

Reporter: Aţi avut cazuri la nivel naţional de oameni care s-au infectat din nou?
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Nu avem asemenea informaţii, dar retestați care la un test au fost negativ şi la altul pozitiv sau fals negativ sau fals pozitiv au existat la fiecare laborator, ține efectiv de laborator. De reactivi, de aparat, coroborăm clinic cu paraclinic să vedem evoluţia lui şi simptomatologia, dacă există să nu”.

Un test negativ poate fi urmat de un test pozitiv. Astfel de situaţii apar la finalul bolii, când aparatele detectează şi fragmente de virus.

Prof. dr. Emanoil Ceauşu, Spitalul Victor Babeş: „PCR nu spune doar că mai este virusul, ci şi bucăţele din acesta. Dacă ai doar bucăţele de virus, ele nu infectează, nu sunt infectante.”

În acest caz, în scurt timp, testele vor ieşi negative.

Medicii din toată lumea se tem însă de a doua variantă, când virusul se poate reactiva.

Prof. univ. dr. Grigore Mihaescu expert virusolog: „Nu am eliminat virusul din organism şi, dacă imunitatea nu se activează să distrugă toate celule infectate, infecţia rămâne persistentă câteva zeci de zile 10-20-30-40 de zile, devenind negativi, dar virusul continuă să se multiplice şi ne repozitivăm! Nu înseamnă că ne-am reinfectat, ci că virusul a rămas în organism şi infecţia e persistentă. În acest timp, putem să avem un test negativ sau mai multe.
Reporter: Suntem sau nu infecţioşi?
Prof. univ. dr. Grigore Mihaescu expert virusolog: Da, suntem infecţioşi! Trebuie să fie conştienţi că elimină virusul imediat după ce s-au negativat, virusul a rămas în organism.

Medicii le recomandă celor care s-au vindecat să poarte masca şi după ce nu mai au simptome, să se odihnească mai mult, pentru că sistemul imunitar să lupte eficient şi să elimine până la urma virusul. Şi să nu fumeze. Primele celule care reacţionează la infecţie se numesc macrofage. La fumători, aceste celule sunt la propriu umplute cu gudron şi devin ineficiente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata