Cum să faci politică… acasă

Să vorbești acasă despre politică poate fi complicat. Fie că se apropie alegerile sau doar urmăriți o dezbatere televizată a celor mai actuale conflicte, discuțiile cu familia ori cu prietenii sunt în plină desfășurare. Cum oare să dialogați într-un mod constructiv dacă nu sunteți de acord?

A devenit un fel de film clasic în familia voastră – de fiecare dată când vă întâlniți cu părinții tăi sau cu ai lui, cu frații și surorile, discuțiile se termină cu un schimb de vorbe aspre. La început, vă exprimați opiniile voastre politice. Însă, o oră după ce toată lumea țipă, niciunul din familie nu mai vorbește cu celălalt. Aproape că te întrebi dacă sunteți cu adevărat rude de sânge, atât de aprigă este confruntarea!

Desigur, diferențele și opiniile contrare sunt normale, de vreme ce diatribele au invadat chiar și rețelele de socializare și au devenit obișnuite la radio și televiziune. Iar în intimitatea familiilor, disensiunile merg uneori până la un conflict deschis.

Susținerea valorilor noastre cele mai intime

Cu adevărat importante într-o dezbatere sunt viziunea ta asupra societății și afirmarea celor mai intime valori. Acest lucru se întâmplă în special în momentul în care este vorba despre modele ale societății, așa cum sunt (sau ar trebui să fie) oamenii politici.

Suficient pentru a împinge limitele, pentru a exacerba tensiunea la maximum. Cuvintele aruncate cu dispreț îi ordonează pe cei dragi în categorii fixe. Încredințată că ai dreptate, încerci să convingi cu argumente, însă și ceilalți au dovezi puternice aduse în favoarea afirmațiilor proprii. Între critica ascuțită și lipsa de empatie, poți să cazi între cele două principii eterne, binele și răul, care se opun într-o confruntare fără final, în care tu faci parte neapărat din tabăra „celor buni“ și ești împotriva „băieților răi“ care nu înțeleg nimic.

De ce ne afectează mult politica

De ce suntem atât de pasionali când vine vorba de politică? Desigur, politica nu se reduce la preferința pentru un partid, ci este  expresia unor credințe, opțiuni, convingeri, valori. De aceea, în momentul în care o persoană dragă, apropiată nu împărtășește aceeași viziune, apar dezamăgiri.

Acest lucru se explică și prin faptul că politica nu mai este tabu. Acum, toată lumea este încurajată să se exprime liber. Sigur, acum 20-30 de ani, era foarte dificil să-ți exprimi un punct de vedere politic. Dar astăzi trăim într-o societate în care fiecare se poate exprima, oricine poate face o alegere, apărându-și valorile.

Iar internetul a contribuit, de asemenea, la această exprimare politică liberă. Acest lucru poate fi văzut, de exemplu, pe rețelele de socializare, unde utilizatorii postează comentarii. Și, ca să ne aducem aminte, cine nu a făcut o mică sortare în lista de prieteni după primul tur al prezidențialelor?

Începe dezbaterea cu respect și bunătate

Acceptând dezbaterea contradictorie, permițându-i celuilalt să împingă limitele ideilor tale, ești nevoită să reflectezi, să-ți pui întrebări. Să ai o părere contrară părinților tăi este un semn bun! Acest lucru îți demonstrează autonomia, independența, chiar dacă este vorba numai de familie. Tu nu ești copia nimănui. Dar, dacă alegerile celorlalți contravin pozițiilor tale, e necesar să înțelegi că fiecare are propria percepție, care vine din călătoria personală a fiecăruia în viață. Chiar dacă este dificil, este mai bine să încerci să înțelegi, și să comunici cu respect și bunătate.

Evită să te transformi în judecător

Oamenii se supără atunci când sunt judecați, dar mulți preferă să moralizeze. Așadar, în loc să spui „Cum poți să fii de acord sau să votezi pentru așa ceva?“, este mai bine să spui: „Eu am o altă părere“, afirmație pe care s-o susții cu argumente. Dezbaterea poate începe apoi cu respect.

Nu e o problemă nici dacă tu și soțul nu împărtășiți aceleași opinii politice. Puteți vorbi în liniște și susține programe și, după aceea, sunteți amândoi deschiși și capabili să recunoașteți punctele forte ale diferitelor partide.

Un pretext pentru argumente

În cele din urmă, dacă dialogul pare într-adevăr imposibil, este mai bine să renunți, decât să fii indispusă întreaga zi. Multe discuții în familie se pot termina cu o stare de proastă dispoziție, cu sentimentul că nu ești înțeleasă de propriile tale rude, că ești oaia neagră a familiei. Chiar dacă ți-e greu, încearcă să vorbești despre altceva, pentru că politica poate fi un subiect delicat.

Sigur că poți termina orice schimb de păreri susținând că votul pentru un candidat sau un partid este o alegere personală și nu-ți dorești să fii criticată sau judecată, însă uneori nu este suficient.

Momentele din familie pot fi valoroase, iar scopul este să vă simțiți bine împreună, așa că poate fi o salvare să nu faci politică, dacă știi că aveți păreri diferite.

Cum eviți un „meci de box“?

Pentru a evita ca o discuție să se transforme într-o dispută, este necesar să înțelegi că, în familie, trebuie să învățăm întotdeauna unul de celălalt, este o lecție a democrației.

Așadar, indiferent de chestiunea analizată, imediat ce se aprind spiritele, schimbă subiectul! Atenție și la arma umorului, poate turna gaz pe foc… Amintește-ți că divergența politică servește deseori ca o scânteie pentru conflictele deja existente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata