Începe campania națională de imunizare gratuită împotriva gripei. Sănătatea a cumpărat 200.000 de doze în plus față de 2018

Medicii se pregătesc din timp, pentru gripa de toamnă, după ce sezonul trecut, 199 de romani au murit, din cauza acestui virus.

Mai mult, infecţioniştii avertizează că tulpinile virusului s-au modificat şi, ca de fiecare dată, recomandă vaccinarea.

Ministerul Sănătăţii, a cumpărat cu 200.000 de doze în plus față de 2018, iar programul naţional de imunizare gratuită cuprinde şi copiii de la 6 luni, până la 5 ani. Însă, vaccinul ales de autorităţi, prin licitaţie, nu este recomandat copiiilor sub 3 ani.

Anul trecut în România au fost 24.000 de cazuri de gripă raportate dar şi cel mai mare număr de decese. Şi anul acesta virusul va suferi modificări iar specialiştii susţin că toată lumea ar trebui să se vaccineze încă de la începutul acestei luni. Vor mai trece alte două săptămâni până la imunizare.

Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului de Boli Infecţioase: ″Încă nu ştim ce la ce să ne aşteptăm, virusul gripal poate suferi modificări majore, dar astea se întâmplă mai rar. Diferenţe antigenice, adică structura virusului se modifică de la an la an şi atunci trebuie alt vaccin care să se potrivească cu tulpinile care se peresupune că vor circula. Agresivitatea e de multe ori caracterizată de o tulpină care circulă într-un anumit an.″

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata