LA MULTI ANI, P.N.L !

Astazi P.N.L. implineste 145 de ani, fiind astfel cel mai vechi partid politic din Romania. Ajuns acum cel mai puternic si mai respectat partid din tara, cu o cota de incredere si simpatie de peste 40 % dintre alegatori, Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875.
Atunci, un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne.
Primul președinte al Partidului Național Liberal a fost ales Ion C. Brătianu.
Printre realizarile memorabile, prin care liberalii au schimbat in bine Istoria Romaniei, mentionam:
* În 1877, în timpul guvernării liberale, România și-a proclamat independența.
* Partidul Național Liberal a contribuit semnificativ la dezvoltarea și reformarea societății românești, fiind primul partid care a luptat, în 1892, pentru introducerea sufragiului universal.
* Dupa Primului Război Mondial, România și-a împlinit obiectivul național secular al intregirii Romaniei, prin Marea Unire, în timp ce la putere se afla tot un cabinet liberal.
* Perioada interbelică a fost una benefica pentru România și pentru liberali, care au promovat reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislație electorală și măsuri care au dus la refacere a economiei.
* După cel de-al Doilea Război Mondial regimul communist, sprijinit de Armara Rosie cotropitoare, a instaurat un sistem totalitar, care a însemnat abolirea pluralismului politic și dizolvarea partidelor politice democratice, inclusiv a PNL, care a fost fortat ssi inceteze activitatea în noiembrie 1947.
Mulți, prea multi dintre fruntașii liberali au murit în închisorile comuniste, plătind cu viața credința în principiile democratice și valorile liberale, în vreme ce alții au fost fortați să ia calea exilului.
* Imediat dupa revolutie, la inceputul anului anului 1990, PNL s-a reînregistrat ca partid politic și a început o nouă etapă din existența sa politică.
Primii care au repus bazele formațiunii liberale au fost: Dan Amedeo Lăzărescu, Nicolae Enescu, I.V. Săndulescu, precum și Radu Câmpeanu, primul președinte postcomunist al PNL.
* Timp de aproape trei decenii, liberalii au luptat cu ,,Ciuma Rosie”, cu ultimul exponent PSD continuatorii corupti si incapabili care au stapanit Romania aproape neintrerupt, aducand tara noastra in pragul dezastrului.
* În cadrul congresului partidului din data de 17 iunie 2017, Ludovic Orban este ales Președinte al PNL, obținând 78% din voturile celor peste 4500 de delegați.
* Actuala guvernare liberala a Romaniei, cu Ludovic Orban ca prim ministru se dovedeste eficienta si capabila sa gestioneze situatia interna si internationala extrem de dificila si complexa in care ne aflam cu totii.
Sa felicitam liberalii de ziua lor si sa uram P.N.L. LA MULTI ANI !

Marian STANCIU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata