Medicii de familie reproșează Guvernului că a emis OUG prin care asimptomaticii vor fi tratați la domiciliu

Societatea Naţionala de Medicina Familiei/Medicina Generală (SNMF) reproşează Guvernului că a emis OUG 180/2020 prin care bolnavii de COVID asimptomatici sau cu simptome uşoare vor fi trataţi la domiciliu fără o consultare prealabilă a practicienilor.

Reprezentanţii SNMF spun că aceşti bolnavi rămân la domiciliu, fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice, transmite News.ro.

Societatea de Medicina Familiei precizează că actul normativ introduce noţiuni punitive şi imperative precum „penalizare” sau „obligaţie”, care este ilegală, şi nu are nicio prevedere care să clarifice procedurile de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic sau cel care refuză testare.

„Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul”, mai spune sursa citată.

„Societatea Naţionala de Medicina Familiei/Medicina Generală (SNMF) constată cu indignare că există o nouă «tradiţie», cel puţin imorală dacă nu şi ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici şi pacienţi) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanţii pacienţilor. În acest context se încadrează şi recenta OUG 180/2020 care prevede că bolnavii COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice. Actul normativ utilizează noţiuni punitive şi imperative ca «penalizare» sau «obligaţie» – ilegală, de altfel – şi nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic cu comorbidităţi semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul”, arată un comunicat de presă al SNMF remis duminică News.ro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata