Peste 2.000 de români nu s-au prezentat la cea de-a doua vaccinare. Cîțu: „Este foarte important să facem rapelul”

Romania ar putea produce vaccin anti-COVID-19 la „Institutul Cantacuzino”. Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, care a primit, sâmbătă, doza de rapel.

Între timp, în ţara noastră a ajuns şi prima tranșă de seruri de la AstraZeneca. Este vorba despre 81 de mii de doze.

Îmbrăcat în ţinuta sport, cu o şapcă neagră şi cu un tricou de fan al trupei de rock alternativ „Foo Fighters”, Florin Cîțu a primit sâmbătă rapelul. Prima doză de ser contra COVID-19 i-a fost administrată pe 16 ianuarie, tot la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Militar „Dr. Carol Davila”.

Florin Cîțu, premierul României: „La fel de uşor ca prima oară, deci fără niciun fel de problemă. Este foarte important să facem rapelul, toată lumea să înţeleagă că este important să facem şi al doilea vaccin, pentru că fără al doilea vaccin, tot ce am făcut până acum, toate eforturile noastre au fost degeaba”.

Apelul vine după ce peste 2.000 de români nu au onorat şi a doua programare. În plus, premierul a declarat că România va încerca să producă vaccinul anti-COVID, la Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino.

Florin Cîțu, premierul României: „Vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare în urma unor întrebări, adresată Comisiei Europene, şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Vom vedea ce vaccin va fi produs, dar asta e varianta pe care mergem noi”.

Un lucru este însă cert: ţara noastră nu va cumpăra vaccinul rusesc Sputnik V, a afirmat şeful executivului.

Între timp, a ajuns în România prima tranșă din vaccinul Astra Zeneca. Este vorba despre 81 de mii de doze din cele 1,3 milioane comandate până la sfârşitul lunii martie. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele vor fi aduse la București pe cale terestră. Serul va fi depozitat la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în ţară. Programările pentru vaccinarea cu produsul AstraZeneca vor începe din 10 februarie. Acesta poate fi administrat adulților cu vârste cuprinse între 18 ani şi 65 de ani.

Produsul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România. De două zile, în ţara noastră este administrat şi serul Moderna. Până acum, peste 630.000 de romani au fost vaccinați.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata