,,PLANUL NATIONAL DE INVESTITII SI RELANSARE ECONOMICA-RECLADIM ROMANIA”AL GUVERNULUI LIBERAL, PREZENTAT LA ,,CLUBUL DIPLOMATILOR”

Realizat de Guvernul Liberal condus de prim-ministrul Ludovic Orban, in colaborare cu mediul de afaceri si specialisti in domeniile economico-sociale, in parteneriat cu Presedintele Romaniei,Klaus Iohannis, ,,Planul National de Investitii-Recladim Romania”a fost prezentat la ,,Clubul Diplomatilor”, ieri, 1 iulie 2020.

     In prezentarea sa, Presedintele Tarii a subliniat ca Planul ,,deschide perspective care au stat la baza relansarii (…) de importanta majora pentru Romania de maine”in domeniile sanitar, social, economic, in care trebuie actionat cu ,,hotarare si optimism pentru Romania de maine.”

A precizat ca se vor aplica solutiile pentru evolutie, cu ,,oportunitati pentru termen mediu, dar si pentru termen lung”, sa ne adaptam sa devenim mai competitivi, mai flexibili, folosind toate energiile.

Trebuie pentru mediul de afaceri sa aplicam acest model economic in investitii, competitivitate, digitalizare, cercetare cu inventitivitate.

Spiritul antreprenorial, a mentionat Presedintele, trebuie aplicat cu mobilitate, cu potential in infrastructura, educatie, sanatate, industrie, agricultura, iar ,,digitalizarea este varful de lance al economiei moderne.”

De asemenea, s-a referit la investitii si oportunitati cu fonduri europene, care pana in 2027 se vor incadra in suma de 100 miliarde euro, in restructurarea sanitara, infrastructura, industrie, agricultura, alimentara, pentru populatie etc.

Se va dezvolta reteaua de autostrazi intre toate regiunile geografice ale tarii, in conexiune cu cele europene, prin aceste oportunitati de finantare.

Prim ministrul Ludovic Orban a reluat problematica accentuand la activitatea cu mediul de afaceri in acest nou model economic, de prioritate pentru investitii in infrastructura, digitalizare, competitivitate, industrie, agricultura, cercetare etc. si marirea constanta a exportului.

De asemenea, s-a referit la atentia deosebita pentru IMM-uri, dar si companiile mari, pentru a le sprijini cu lichiditati, aplicarea unei scheme de ajutor de stat, marind circulatia banilor, fluiditatea lor intre companii in ceea ce priveste creditul comercial, pentru a nu se ajunge la un blocaj financiar intre ele.

Intr-o luna de acum inainte se va implementa ca o necesitate, sistemul digital, un pivot in dezvoltarea celorlalte domenii.

O alta problema de baza a relansarii economice, nefolosita pana in prezent si subliniata de prim ministrul Ludovic Orban o reprezinta resursele de gaze naturale din Marea Neagra, petrol, si in subsolul tarii, energie electrica.

Rolul Guvernului Liberal este hotarator, va actiona in spiritual adevarului si rationalitatii, nu cu demagogie, populism, cum face Opozitia.

Au urmat prezentarea de catre ministrii Cabinetului, fiecare in domeniul sau de activitate si responsabilitate, prioritatile, realizarile in perioada guvernarii si perspectivele ce vor trebui luate cu celeritate.

     Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata