S-A URMARIT PRIVATIZAREA SAU DEVALIZAREA COS TARGOVISTE ?!

     COS TARGOVISTE, UPET, SARO, ROMLUX formau una dintre cele mai mari si reprezentative platforme industriale din sud-estul Europei, inca de la constituirea lor si afirmarea prin produsele de calitate, in cea mai mare parte exportate pe meridianele lumii.

     Cu privire la COST, presedintele PNL Targoviste, Aurelian Cotinescu, a pus punctul pe ,,I”si ,,tunurile”pe PSD, in cea mai recenta conferinta de presa, 21 iulie 2020:

,,Cu 30 de ani in urma, jumatate din populatie (n.r., din municipiul Targoviste si zona localitatilor limitrofe) lucra in intreprinderile emblema ale judetului nostru, ale orasului nostru, COST, UPET, ROMLUX, SARO, sunt doar cateva dintre ele.

Sub guvernarea PSD a inceput devalizarea industriei targovistene si nu trebuie sa uitam acest lucru. In 2 002 guvernul PSD a inceput privatizarea COST. Erau 1 000 de angajati, au urmat alte concedieri colective, cu demonstratii din partea angajatilor in incercarea de a pastra locul de munca. Oamenii cereau doar sa munceasca.

20 august 2 013, guvernare PSD, DN72 Targoviste-Gaesti este blocat de catre salariati in incercarea disperata de a-si pastra locurile de munca. 8 iulie 2 015, guvernul PSD incepe demolarea efectiva a COST. 17 februarie 2 017, govern PSD, demonstratii la COST, angajatii cer sa-si pastreze locurile de munca, cer conditii corecte de munca.

30 mai 2 017, ambasadorul Federatiei Ruse vine in vizita la Targoviste, la Primaria Targoviste, primarul nu spune un cuvant despre miscarile angajatilor care aveau problem la UPET si COST (n.r., privatizate de firme din Federatia Rusa), vorbeste in schimb de apropierea relatiilor ruso-romane. 17 iulie 2 020 se anunta inchiderea COST.”

Ne punem intrebarea ce faceau sindicalistii? Un raspuns il da presedintele Sindicatului Industriei de Aparare si Industriei Aeronautice, Constantin Bucurescu, liderul UM Moreni, deci, pe baza principiului ,,dezbina si stapaneste”erau mai multe organizatii sindicale, cel mai reprezentativ ,,Valahia”, astfel ca se vor mai disponibiliza 1 200 de angajati.

Presedintele PNL Targoviste continua analiza sintetica:

,,Guvernul Orban a incercat inca din luna martie sa gaseasca solutii pentru angajati si sa reactualizeze contractul colectiv de munca expirat in luna februarie, dar nu s-au adus documente care sa arate cu adevarat ca partenerul polonez reprezinta cu adevarat o solutie de preluare a combinatului.

O alta solutie de ajutor guvernamental a fost acel somaj tehnic platit pentru doua luni. In acest moment lucrurile sunt foarte complicate si din pacate, ne aflam in ceasul al 13-lea, este poate prea tarziu ca acest combinat sa fie salvat si nu trebuie sa ne mintim, este foarte greu sa se gaseasca o solutie reala pentru acesti angajati si combinat.

Avem cateva observatii! Intelegem ca Ministerul de Finante are de recuperat o creanta de aproximativ 10 milioane euro. Intelegem ca Primaria Targoviste, desi nu spune nimic, are de recuperate cateva milioane euro, impreuna cu Compania de Apa. Nu intelegem cum de 7 ani de zile de guvernare PSD si 5 ani de primarie PSD nu s-au facut suficiente demersuri pentru a recupera macar o mica parte sau poate totala a acestor datorii.

Ne intrebam de ce o firma romaneasca privata daca are 1 leu datorie, prima oara este somata si ulterior executata. Stim ca in toata treaba asta, Ministerul de Finante, ANAF imediat trimite somatie, nu te conformezi s-a terminat, indiferent ca esti persoana fizica sau juridica, esti executat.

Primaria putea sa prevada iminenta disolutie a COST, puteau sa pregateasca din timp, puteau sa caute investitori importanti, care sa vina in zona noastra, in Targoviste, astfel incat angajatii disponibilizati sa poata fi transferati usor, usor, catre alte companii, catre alte firme, astfel incat oamenii sa nu ramana pe drumuri.”

Mai subliniaza ca Primaria putea sa initieze negocieri cu guvernul PSD sa preia o parte din COST si s-o transforme in Zona Industriala, dar a fost o lipsa de responsabilitate.

Viitoarele alegeri locale de la 27 septembrie 2020 pot sa orienteze prin vot oamenii pe drumul realitatilor si normalitatilor si in Judetul Dambovita.

     Petre Dragutoiu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata